SOČNO i hrskavo pečeno pile jedno je od jela koja svatko može lako svladati. Meso je to koje volimo skoro svi, a nakon što je vlada RH ograničila cijenu cijelog pileta na 24.99 kuna, što je 10 kuna manje od dosadašnje prosječne cijene, postalo je i mrvicu pristupačnije.
Kako smo mi uvijek u potrazi za novim stvarima koje bismo mogli isprobati, pronašli smo najbolji, ali i najjednostavniji način za pečenje cijelog pileta sa savršeno hrskavom koricom izvana i sočnim i mekanim mesom iznutra.
Nekad je manje više
Kada neko jelo želimo poboljšati, najčešće smo vezani uz ideju dodavanja sastojaka i dodatnog kompliciranja procedure, ali ponekad se jela mogu poboljšati i jednostavnim smanjivanjem broja sastojaka. Ovaj recept za pečeno pile zahtijeva samo jedan osnovni sastojak – krupnu morsku sol.
Kada na ovaj način pripremite cijelo pile i stavite ga peći u dobro zagrijanu pećnicu, ono nema drugog izbora nego peći se u vlastitom soku, što će rezultirati vrlo sočnim mesom i neusporedivo najhrskavijom koricom koju ste ikad probali.
Ovu minimalističku metodu pečenja pileta popularizirao je američki kuhar Thomas Keller, koji tvrdi da nema boljeg načina za pripremu cijelog pileta jer istovremeno na najbolji mogući način zadržava sočnost mesa i postiže maksimalnu hrskavost kožice.
Nakon što smo i sami tako pripremili pile, moramo se s njim složiti jer je ovo bio daleko najjednostavniji, ali i najukusniji način na koji smo ikad ispekli pile u pećnici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upute
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Dobro osušite pile papirnatim ručnicima. Zavucite vrhove krilaca ispod pileta, škarama odrežite trticu i stavite pile u lim za pečenje. Najbolje rezultate ćete postići ako pile postavite na uzdignutu rešetku koju ste stavili na lim za pečenje jer će tijekom pečenja pile ispuštati svoje sokove. Obilno pospite krupnom solju šupljinu, leđa i strane pileta.
Kuhinjskom špagom povežite batke. Prilikom pečenja, prsa trebaju biti okrenuta prema gore te njih zadnje obilno pospite solju, a slobodno sol možete i utrljati i pile malo izmasirati. Papirnatim ručnicima uklonite višak soli iz lima za pečenje.
Pile pecite u pećnici između 50 i 60 minuta, ovisno o njegovoj veličini i snazi vaše pećnice. Gotovo pile premjestite na pladanj za posluživanje i ostavite 5 do 10 minuta da odmori. I to je to.
Vaše pile će uvijek ispasti savršeno i neće biti pretjerano slano, a najveća greška koju možete napraviti jest nedovoljno osušiti pile papirnatim ručnicima na samom početku. Detaljan recept možete pronaći OVDJE, a kako napraviti fantastičan pileći temeljac od ostataka pečenog pileta, doznajte OVDJE.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?