QUESADILLE su meksičko jelo koje se sastoji od dvije tortilje zapečene s obje strane, najčešće u tavi kao palačinka, između kojih se nalazi nadjev od sira i začinjenog mesa ili povrća. Originalno potječu iz središnjeg i sjevernog dijela Meksika, a doslovni prijevod bio bi – malo jelo sa sirom.
Tradicionalno se rade s kukuruznim tortiljama, no to nije pravilo koje se ne smije zaobići, tako da se quesadille mogu napraviti s kakvim god tortiljama želite. Mi ih nekad pravimo kod kuće, a kad nemamo vremena, kupimo gotove. Kod kuće pratimo OVAJ recept, za koji ste nam i vi pisali da vam je odličan.
I kupovne su ok
Što se kupovnih tiče, najčešće možete birati između običnih pšeničnih, kukuruznih ili integralnih tortilja. Mi ih volimo sve, no one quesadille koje radimo sa pšeničnim tortiljama ispadnu nam najhrskavije. Kukuruzne su mrvicu slatkaste, što odlično paše uz malo ljuća punjenja, dok su integralne malo izraženijeg okusa.
Sir koji koristite trebao bi biti prilično topljiv, tako da se (iako to nije izvorno meksički) za punjenje u quesadillama nerijetko koriste naribana gouda ili mozzarella. To su blagi, topivi, slankasti sirevi koji se slažu s raznim dodacima, od chillija con carne preko puretine do vege nadjeva.
Fine su i mesne i vege
S nadjevom se stvarno možete poigrati tako da su doslovno sve kombinacije dobrodošle.
1. Ostaci mesa od ručka
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Quesadille su nam još draže jer ih možemo spremiti nakon blagdana ili u ponedjeljak poslije nedjeljnog ručka kad nam ostane pečenog pileta, pa i svinjskog pečenja. Brze su i toliko raznovrsne, a uz tortilje i sir, trebate samo malo mesa i pokoji začin.
Kako biste dobili malo više okusa, slobodno meso narežite na trakice pa zagrijte na tavi na malo ulja i dodajte navrh noža mljevenog kumina i čilija. Na tortilju stavite sloj sira, meso, još malo sira, poklopite drugom tortiljom i na laganoj vatri zagrijte s obje strane kako bi se sir otopio, a tortilje zahrskale. I to je to – iskoristili ste ostatke ručka, i to za prefino i totalno drukčije jelo.
2. Chilli con carne (a može i vege)
Chilli volimo jesti na žlicu jer je tako bogat i pun okusa, no i to jednom dosadi. Ono što nam ostane ohladimo (vrući chilli ispadao bi van iz quesadille i ovako je urednije složiti je za pečenje), napunimo quesadillu i pečemo lagano s obje strane.
Vidjet ćete da je mrvicu “neuredno” za jesti jer je u chilliju dosta umaka, no toliko je fino da nam nije žao što malo zaprljamo prste. Odličan recept za chilli con carne možete pronaći na ovom linku.
3. Marinirane trakice piletine/puretine
Nekad je za slasno jelo dovoljan samo jedan pileći file ili pureći odrezak. Narežite ga na trakice, začinite s malo mljevenog kumina i čilija, a možete dodati i crvene paprike, pa ostavite 15-ak minuta. Možete i preko noći, no ako ste u žurbi, i ovo će biti dovoljno.
Prepržite na tavi s malo ulja i složite quesadillu. Možete dodati i koji komadić paprike, svježe ili prodinstane s mesom, a dobar izbor uvijek je kukuruz iz konzerve – gotovo svi ga imamo kod kuće jer je odličan kao dodatak salati, varivu i, na kraju krajeva, quesadillama.
4. Dinstano povrće
Kao što je slučaj s trakicama mesa, isto tako možete začiniti i kratko prodinstati povrće – luk, papriku, tikvice, pa napuniti quesadillu kako biste dobili vege verziju ovog meksičkog hrskavog zalogaja.
Detaljni postupak izrade quesadilla nađite OVDJE.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?