Ljiljan a Bosanski
No Result
View All Result
  • Login
  • Home
  • World
  • Opinion
  • Economy
  • Business
  • Culture
  • Politics
  • Lifestyle

    Top 10 TV Shows to Binge Watch During Lockdown

    Working from home is the new normal as we combat the Covid-19

    Your Blonde Hair Needs These Purple Shampoos, For Sure

    The Most Outrageous Kim Khasyian Outfits of All Time

    Fun Things You Should Do for Yourself During Self-Quarantine

    How Do You Find Love When You’re Stuck at Home?

    Trending Tags

    • COVID-19
    • Donald Trump
    • Pandemic
    • Bill Gates
    • Corona Virus
  • Tech
PRICING
SUBSCRIBE
  • Home
  • World
  • Opinion
  • Economy
  • Business
  • Culture
  • Politics
  • Lifestyle

    Top 10 TV Shows to Binge Watch During Lockdown

    Working from home is the new normal as we combat the Covid-19

    Your Blonde Hair Needs These Purple Shampoos, For Sure

    The Most Outrageous Kim Khasyian Outfits of All Time

    Fun Things You Should Do for Yourself During Self-Quarantine

    How Do You Find Love When You’re Stuck at Home?

    Trending Tags

    • COVID-19
    • Donald Trump
    • Pandemic
    • Bill Gates
    • Corona Virus
  • Tech
No Result
View All Result
Ljiljan a Bosanski
No Result
View All Result
Home RECEPTI

Kako indijski kruh naan kod kuće napraviti poput profesionalca

neolucky by neolucky
September 16, 2022
Reading Time: 3 mins read
0
Kako indijski kruh naan kod kuće napraviti poput profesionalca

RELATED POSTS

Malo su moderne ove, malo one, ali na kraju se uvijek vratimo bakinim krafnama

Probali smo Gorenjka čokolade s bijelom i Gold Lino Ladom, bolje da nismo

Ovaj ombre cheesecake s borovnicama izgleda nestvarno, no imamo provjereni recept

NAAN je tanki dizani kruh sličan pogači, tipičan za kuhinje zapadne i središnje Azije, indijskog potkontinenta, Indonezije, Malezije, Mjanmara i Kariba. Naan kakav danas poznajemo potječe iz Mezopotamije, drevnog Egipta i Južne Azije. U Iranu, iz kojega potječe, riječ nân nema neko posebno značenje jer je to generička riječ za bilo koju vrstu kruha. Naan zauzima poseban položaj u indijskoj kuhinji jer se koristiti za hvatanje druge hrane i umaka ili poslužuje punjen s nadjevom.

Tipičan recept za naan uključuje miješanje bijelog pšeničnog brašna s aktivnim suhim kvascem, solju i vodom. Tijesto se mijesi nekoliko minuta, zatim se ostavi da se diže nekoliko sati. Nakon dizanja, tijesto se dijeli na kuglice težine oko 100 grama, koje se spljošte pa peku u pećnici ili u tavi.

Mogu mu se dodati grožđice, leća i začini, a može se preliti ili poslužiti punjen raznim nadjevima od mesa, povrća ili sireva, a također se može umakati i u juhe. Domaći naan se brzo priprema i lako peče u tavi, a kao i za svako tijesto za kruh, trebat će vam osnovni sastojci poput brašna, kvasca, vode, šećera i malo masti.

Brašno

U današnje vrijeme u Indiji i indijskim restoranima često možete dobiti naan koji se pravi od brašna cjelovitog zrna pšenice, ali danas ćemo se usredotočiti na najčešću vrstu indijskog kruha, koja je dostupna posvuda, a pravi se od običnog bijelog pšeničnog brašna.

Kvasac

Hoćete li odabrati aktivni, instantni ili svježi kvasac je na vama. Ako koristite aktivnu varijantu, morate napraviti dodatni korak aktivacije kvasca, ali mi koristimo instantni suhi kvasac, koji se izravno dodaje u tijesto bez potrebe za aktivacijom.

Autentični recept za naan koristi kvasac kao sredstvo za dizanje, ali danas se češće priprema uz korištenje jogurta, praška za pecivo ili sode bikarbone. Recepti se u tom slučaju malo razlikuju, ali ne brinite se, pripremili smo detaljne recepte za obje verzije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekućina

Kako bi tijesto ispalo kako treba, potrebno nam je vezivno sredstvo. Mlijeko će tijesto učiniti mekšim i održati ga dobro hidratiziranim, što će u konačnici rezultirati mekanim naanom, a pomoći će i pri dobivanju lijepe smeđa boje na površini.

Važno je zapamtiti da mlijeko ne smije biti prevruće ni prehladno. Prevruće mlijeko će ubiti kvasac u tijestu, a prehladno ga neće uspjeti aktivirati, stoga je važno održavati umjerenu temperaturu.

Jaje

Jaje se dodaje kako bi poboljšalo okus, ali i učinilo tijesto mekšim. Jaje u receptu možete zamijeniti sa samo malo jogurta. Četvrtina šalice jogurta također će osigurati da tijesto bude fino mekano.

Pečenje

Možete koristiti pećnicu, ali u pećnici će naan postati prilično tvrd i hrskav, a mi želimo da bude mekan poput spužve. Najbolje je koristiti tešku tavu, poput tave od lijevanog željeza koja može zadržati puno topline. Površina tave mora biti iznimno vruća, tako da se tijesto trenutno počne peći i odmah napuhne.

Tavu od lijevanog željeza prvo zagrijavajte 10 minuta na srednje jakoj vatri, a neprianjajuću tavu pet minuta na jakoj vatri. Kad se tava zagrije, nemojte dodavati ulje. Stavite tijesto u tavu i pustite da se peče jednu do dvije minute, pa okrenite i pecite još toliko. Pečeni kruščić izvadite na tanjur, premažite maslacem i pospite listićima začinskog bilja.

Posluživanje

Naan se obično poslužuje uz curry s malo narezanog luka, kiselih krastavaca i pržene ili svježe zelene paprike. Možete ga jesti s humusom i maslacem ili uz razna variva i bogate mesne umake. Detaljan recept za naan sa suhim kvascem možete pronaći OVDJE, a malo jednostavniju varijantu s jogurtom i praškom za pecivo možete pronaći OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Buy JNews
ADVERTISEMENT
ShareTweetPin
neolucky

neolucky

Related Posts

Malo su moderne ove, malo one, ali na kraju se uvijek vratimo bakinim krafnama
RECEPTI

Malo su moderne ove, malo one, ali na kraju se uvijek vratimo bakinim krafnama

February 5, 2023
Probali smo Gorenjka čokolade s bijelom i Gold Lino Ladom, bolje da nismo
RECEPTI

Probali smo Gorenjka čokolade s bijelom i Gold Lino Ladom, bolje da nismo

February 5, 2023
Ovaj ombre cheesecake s borovnicama izgleda nestvarno, no imamo provjereni recept
RECEPTI

Ovaj ombre cheesecake s borovnicama izgleda nestvarno, no imamo provjereni recept

February 5, 2023
RECEPTI

Danas za ručak brzo i lagano: Osam recepata za rižoto

February 5, 2023
Kako uvijek izmutiti savršeno čvrst snijeg od bjelanjaka
RECEPTI

Kako uvijek izmutiti savršeno čvrst snijeg od bjelanjaka

February 5, 2023
RECEPTI

Kolači stvoreni za vikend: Pripremili smo vam 20 naših najdražih recepata

February 4, 2023
Next Post
Sve veze Dodika i Rusije

Sve veze Dodika i Rusije

Švedska premijerka dala ostavku, desnica u parlamentu

Švedska premijerka dala ostavku, desnica u parlamentu

Recommended Stories

30 godina Renaultovog mališana: Osmislite svoj Twingo

30 godina Renaultovog mališana: Osmislite svoj Twingo

January 27, 2023
Biden ublažava sankcije Venecueli

Biden ublažava sankcije Venecueli

November 29, 2022
FOTO Mercedes predstavio najjaču S klasu u povijesti

FOTO Mercedes predstavio najjaču S klasu u povijesti

December 7, 2022

Popular Stories

  • Leo je pas koji preokreće očima i izgleda kao da mu sve ide na živce

    Leo je pas koji preokreće očima i izgleda kao da mu sve ide na živce

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Carbage run: Pogledajte kakve su olupine na četiri kotača prošle Hrvatskom

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • VIDEO Ovako se vozi Toyota GR Yaris

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Evo na što trebate misliti ako putujete s mačkom u avionu

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • CIK potvrdio rezultate opštih izbora u BiH

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Ljiljan a Bosanski

We bring you the best Premium WordPress Themes that perfect for news, magazine, personal blog, etc. Visit our landing page to see all features & demos.

LEARN MORE »

Recent Posts

  • Ruralna Rumunija kroz objektiv bivšeg bankara
  • Majka nestalog armenskog vojnika utjehu pronalazi u umjetnosti
  • Pametna pelena šalje roditeljima upozorenje kada bebu treba presvući

Categories

  • AUTO
  • BOSNA I HERCEGOVINA
  • Business
  • CAZINSKA KRAJINA
  • CIN ČLANCI
  • Culture
  • Economy
  • Health
  • Lifestyle
  • LJUBIMCI
  • MAME
  • Opinion
  • Politics
  • RECEPTI
  • SVIJET
  • Tech
  • Travel
  • Uncategorized
  • World

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Home
  • Subscription
  • Category
    • Business
    • Culture
    • Economy
    • Lifestyle
    • Health
    • Travel
    • Opinion
    • Politics
    • Tech
    • World
  • Landing Page
  • Buy JNews
  • Support Forum
  • Pre-sale Question
  • Contact Us

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?