RIBLJE polpete izvrstan su način da na kreativan način uvrstite ribu u svoj jelovnik. Ukusne su i sočne, a meki komadići ribe jednostavno se tope u ustima. Odlična su opcija za brzi obrok, a možete napraviti i veću količinu jer odlično podnose podgrijavanje pa nećete morati kuhati sljedeći dan. Ove riblje pljeskavice nemaju izražen riblji okus, tako da i ljudi koji inače ne vole ribu uživaju u njima.
Riba
Za 12-14 polpeta, bit će vam potrebno od 650 do 700 grama očišćene ribe po vašem izboru. Možete koristiti bijelu ili plavu ribu, a bez problema se možete poslužiti i ostacima pečene ribe ili ribom koja vam je ostala od juhe. Ako koristite svježu, sirovu ribu, potrebni su vam dobro očišćeni fileti bez kože. Stavite ribu u procesor hrane i zavrtite ga nekoliko puta dok se riba ne nareže na male komadiće.
Ne smije biti kašasta i pasirana, već u komadićima grube teksture. Ako koristite pečenu ili kuhanu ribu, važno je da je dobro očistite od kostiju, a usitniti je možete vilicom ili prstima.
Pečenje
Nasjeckajte celer i luk. U tavi zagrijte maslac ili ulje, dodajte luk i celer, posolite i popaprite te pirjajte u tavi 5-7 minuta dok ne omekšaju, a zatim ih ostavite sa strane da se malo ohlade. Usitnjenoj ribi dodajte celer, luk, krušne mrvice, jaje, majonezu, senf, malo soli, papra i začinskog bilja, te sve zajedno pomiješajte da se dobro sjedini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
U plitku zdjelu ili duboki tanjur stavite malo brašna, od riblje smjese oblikujte male pljeskavice, te ih uvaljajte u brašno i ostavite sa strane. Postavite veliku tavu za pirjanje na srednje jaku vatru, dodajte otprilike jednu žlicu ulja i zagrijavajte dok ulje ne počne svjetlucati.
Pecite riblje polpete dok ne porumene, od 4 do 5 minuta sa svake strane. Pecite ih u serijama, a tavu svaki put obrišite i dodajte svježe ulje. Poslužite vruće. Ako riblje polpete podgrijavate, stavite ih u tavu na laganu vatru, s otprilike 1/2 žlice vode i kuhajte na laganoj vatri poklopljeno dok se cijele dobro ne zagriju.
Detaljan recept možete pronaći OVDJE.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?