SVAKE godine u kuhinjama diljem svijeta, a tako i na društvenim mrežama, pojave se trendovi za kojima korisnici lude. Prije nekoliko godina neizostavan je doručak svakom korisniku Instagrama koji drži do sebe bio avokado-tost. U kruh, kekse, pa i sladoled dodavao se aktivni ugljen, a smoothieji su dobili boje jednog prosječnog jednoroga i počeli su se servirati u zdjelicama s obaveznim jestivim šljokicama i čokoladicama u obliku repa morskih sirena na vrhu.
U nastavku su trendovi koji su internet preplavili u ovoj, 2022. godini, koja je na zalasku, i za koje bismo željeli da u njoj i ostanu.
1. Čips od tjestenine
“Tako hrskavo”, “prefino”, pa čak i “jeftinije no da odete u trgovinu i kupite vrećicu čipsa” – takve smo opise nalazili ispod videorecepata za takozvani čips od tjestenine, odnosno kuhanu pa u dubokom ulju prženu tjesteninu.
Alternativa prženju u ulju su pečenje u pećnici i “prženje” u fritezi na vrući zrak. Ovaj nas se trend nije previše dojmio, tako da se u 2023. nadamo povratku tjestenine gdje i pripada – kuhana al dente uz neki fini umak.
2. Daske s krem-sirom
Tko ne voli lijepu platu sira i suhomesnatih proizvoda, pa nekoliko maslina s jedne, i šaka oraha s druge strane? Možda koja žličica džema od smokve ili marmelade od čilija, bobice svježeg grožđa, suhe smokve ili marelice, nekoliko šnita kruha ili štapića grisina, pa i pokoja hit ružica od salame?
To je klasika i mora se priznati kako nikada neće izaći iz mode. No nedavno se na društvenim mrežama, točnije na TikToku, pojavio novi trend, a to je plata/daska maslaca. Radi se o omekšalom maslacu razmazanom po ukrasnoj dasci ili pladnju koji je onda začinjen i posipan dodacima po volji.
Ubrzo su se javili nutricionisti s upozorenjem kako je ovaj trend izrazito nezdrav jer podrazumijeva jedenje velikih količina maslaca. Naravno, nije najzdravija stvar na svijetu natrpati se maslacem i kruhom.
Nakon tog zloglasnog trenda s daskama premazanima “brdašcima” maslaca zbog kojeg su se nutricionisti digli na noge, u modu su ušle daske premazane krem-sirom. Umjesto butter boardova, sad je in takozvani cream cheese board, odnosno pladanj s krem sirom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lijepo izgleda, no nikako nam ne otvara apetit pomisao na topli sirni namaz. Ovaj novi trend od nas dobiva jedan palac dolje. Bonus razlog je taj što vrlo neprivlačno izgleda već nakon prvog pokreta kruhom koji vodi neurednom razmazivanju.
3. Nacho-stolovi
Cijeli blagovaonski stol prepun nacho čipsa prelivenog topljenim sirom i s još dodataka sa strane izgleda svakako, samo ne privlačno. Gdje su nestale pristojne zdjelice sa slanim grickalicama, ne znamo, no nadamo se da ćemo ih ponovno naći u 2023. godini.
4. Jedenje bloka maslaca
Ne znamo kako je točno došlo do ovog, no TikTok je pun videa u kojima ljudi grizu i žvaču blokove maslaca. Ova društvena mreža čak ima i svoju maslac-djevojku koja maslac jede kao bazu uz razne umake, od umaka od sira za nachose do onog od rajčice.
Slažemo se kako je maslac jedna divna namirnica bez koje ne možemo završiti rižoto, napraviti zlatni, hrskavi tost, a rado ga jedemo i namazanog na još topli kruh koji tada, uz prstohvat soli, postaje prava delicija. Jesti ga u bloku, umočenog u majonezu, ne pada nam na pamet. Ipak prema maslacu imamo bar toliko poštovanja.
5. Zdrava Cola
Za “zdravu Colu” potrebna vam je čaša s ledom, aceto balsamico, to jest balzamični ocat (da, onaj kojim začinjavate salatu) i gazirana voda koju u mnogim videima korisnici TikToka zamjenjuju visokokaloričnim tonicima i ginger aleovima.
Ovi prvi koji koriste gaziranu vodu dobiju piće koje ima okus kao razvodnjeni aceto s mjehurićima, dok ovi drugi kao rezultat dobiju piće koje je jednako kalorično i puno šećera kao Coca-Cola, no uz to ima i octeni okus. Ovo piće moglo bi se svidjeti onima koji vole posrkati tekućinu iz zdjele sa salatom, no prijedlog za ostale je – ako vam se pije Cola, popijte Colu.
Nije naodmet napomenuti i kako dijelu ljudi ocat teško sjeda na želudac, pa bi im ovo hit tiktokersko piće 2022. godine moglo pokvariti dan. Pišite nam koji trendovi su vama totalno neshvatljivi i ne biste ih željeli u sljedećoj godini.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?