OSIM što smo uoči utakmice u kojoj će večeras snage odmjeriti hrvatska i argentinska reprezentacija istražili koje se grickalice tamo najviše jedu te za one najpopularnije nabavili i recepte, provjerili smo gdje u argentinskom glavnom gradu probati nešto hrvatsko.
>> Imamo recepte za argentinske kiflice, uštipke, ušećereni kikiriki i slavne empanade
Na Trip Advisoru smo pronašli restoran Dobar tek, koji se nalazi u Buenos Airesu, na adresi Avenida San Juan 548, u centru. Ima 238 recenzija i svrstan je na 69. mjesto od 6828 restorana u argentinskoj prijestolnici.
Evo što gosti pišu o restoranu
“Ugodno mjesto okruženo pravim jednostavnim hrvatskim stilom. Vlasnik i njegova obitelj brinu se o svim detaljima i odvoje vrijeme da objasne jelovnik, pa čak i savjetuju koja hrvatska mjesta treba posjetiti, prikazujući nevjerojatne krajolike na videu. Hrana je jako dobrog okusa. Ako tražite glamuroznu ili romantičnu večeru uz svijeće i laganu glazbu, tog ovdje nema, ali ako želite isprobati nove okuse uživajući u dobroj hrani u prijateljskom prostoru, kamo biste čak mogli otići sa svojom obitelji i prijateljima, uz stvarno razumne cijene, Dobar tek je odličan izbor. Usput, spretnost gospođe koja mijesi i razvlači vučeno tijesto je vrijedna divljenja!” piše Pecetina iz Buenos Airesa.
“Proveo sam nedjeljno poslijepodne u restoranu Dobar tek i bio sam zadovoljan više nego u najluđim snovima. Iako moram dodati, hrana je bila pomalo bljutava (odgovara lokalnom nepcu, siguran sam – sva je hrana u Buenos Airesu bljutava), s malo soli i papra, sjajno, društveno, apsolutno brižno osoblje, uključujući vlasnika, bilo mi je to nevjerojatno. Prvo, doživljaj nakon ulaska u restoran je kao da idete u restoran u Hrvatskoj. U potpunosti objašnjavaju jelovnik i čak donose slike na stol. Vlasnik restorana, usprkos prepunoj sali, nije nas ostavljao same te je pomogao u odabiru respektabilnog menija. Snimke hrvatskog ljeta pomogle su nam otjerati tmurno zimsko poslijepodne, a na naše pitanje kako se radi štrudla stavio je snimku supruge kako u kuhinji razvlači tijesto – nitko u restoranu nije mogao odvratiti glavu. Svi u restoranu su se dobro zabavljali – čak sam vidio i jednu baku kako slavi rođendan. Hrana dobiva 4. Sve ostalo je 5 +”, ostavio je komentar turist iz njemačkog Dresdena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
“Ako volite istočnoeuropsku hranu, ovo je savršeno mjesto za vas. Štrudle su izvrsne, kako u glavnom jelu tako i kao desert. Probala sam i gulaš, jako dobar. Desert rijetko jedem, ali ovdje je štrudla od jabuka fantastična, ona kompletna verzija, sa sladoledom, orašastim plodovima, grožđicama i karamelom. Izvrsno. Otvara se noću, od četvrtka do subote. Subotom služi i ručak i večeru, a nedjeljom samo ručak. Ne primaju kreditne kartice, samo gotovinu”, napisala je još jedna zadovoljna gošća.
Našli smo i komentar jednog Hrvata koji je i više nego zadovoljan. Evo što je napisao Marin o svom utisku o restoranu Dobar tek.
“Stigao sam ovdje kao solo putnik i vlasnik me jako lijepo dočekao. On i svi od osoblja bili su super ljubazni. Hrana nije bila onakva kakvu sam očekivao. Bilo je još bolje. Ovo je bila prava domaća hrvatska hrana. Također, normalne porcije su prilično velike (što je i hrvatska tradicija), ali sami birate veličinu porcije pa vam savjetujem da uzmete manju ako niste jako gladni. Toplo bih preporučio ovo mjesto svima koji žele probati pravu hrvatsku kuhinju.”
Na meniju su sarma, ćevapi, štrudle
Na jelovniku restoran Dobar tek drži sarmu, kiseli kupus s kuhanim krumpirom i suhim mesom, punjenu papriku, sekeli gulaš, ćevape, kobasice, gulaš s njokima, makovnjače te razne slane i slatke štrudle. Cijene su za glavni grad Argentine prihvatljive, a kreću se do (preračunato i zaokruženo po srednjem tečaju argentinskog peza) 40 kuna po porciji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?