LONDONERI su starinski kolač od prhke podloge, marmelade i hrskavog sloja od bjelanjaka s komadićima oraha. Nekad su bili jedan od svečanijih kolača, naročito jer se kolači nisu pekli i dijelili šakom i kapom, već pomalo, za najbliže ljude i najvažnije prilike, par puta godišnje.
Nije bilo želatine, smrznutog manga, preljeva za torte i sjeckanih makadamija oraha. Kolači su se pekli od oraha, badema, domaće marmelade i jaja, a moramo priznati kako su nam kolači iz davnina, ajmo to tako reći, i dalje najdraži.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Londoneri su nešto posebno
Kako su dobili ime, nije sigurno, a sumnjamo da su iz Londona. Vjerovat ćemo kako su to ime dobili jer su za svoje vrijeme londoneri glasili za jedan napredan i pomalo otmjen kolač, koji je sadržavao i slatku prhku podlogu, i marmeladu, i meringu (šaum od bjelanjaka i šećera) i još sjeckane orahe za kraj, pa su izgledali kao da zaslužuju biti nazvani po velikoj svjetskoj metropoli.
Imamo recept koji ne mijenjamo
Recept za londonere kojeg se držimo već desetljećima možete pronaći na ovom linku. Bila bi prava šteta ne uvrstiti ih na popis ovogodišnjih božićnih ili makar novogodišnjih kolača.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?