MARCIPAN je slatka poslastica napravljena od šećera i mljevenih badema, a ponekad i drugih sastojaka, poput meda ili slatkih sirupa. Ima bogatu povijest i uživa se u mnogim kuhinjama diljem svijeta.
Točno podrijetlo marcipana nam nije poznato, ali se smatra da potječe s Bliskog istoka i da su ga u Europu donijeli križari koji su se vraćali iz Svete zemlje. Prvi pisani zapis o korištenju marcipana u Europi datira iz 1512. godine i potječe iz Toleda u Španjolskoj.
Od tada se u marcipanu uživa diljem Europe, a u mnogim je zemljama postao poslastica u kojoj se posebno uživa u vrijeme zimskih blagdana.
Tradicionalni omjer badema i šećera je obično 1:2
Marcipan je dostupan u mnogo različitih varijanti, s različitim omjerima badema i šećera te različitim okusima i teksturama. Tradicionalni omjer badema i šećera je obično 1:2, no recepti se mogu znatno razlikovati, ovisno o dijelu svijeta iz kojeg dolaze.
Kako bi se održali standardi kvalitete, mnoge zemlje reguliraju postotak badema koji recept mora sadržavati da bi se zakonski mogao nazvati marcipanom, što obeshrabruje korištenje koštica marelice kao jeftine zamjene za bademe.
Za izradu marcipana bademi se blanširaju kako bi se s njih uklonila tanka ovojnica, a zatim melju u pastu pomoću procesora hrane ili mužara i tučka. Bademima se dodaje šećer u prahu i smjesa se obrađuje dok se ne pretvori u glatko tijesto, koje se zatim može oblikovati u razne oblike, poput voća ili životinja, a često se koristi kao ukrasni element na kolačima i drugim slasticama.
Hit tijekom blagdanske sezone
Marcipan se u Europi i SAD-u često koristi tijekom blagdana na mnogo različitih načina. Obično se koristi kao ukrasni element na božićnim kolačima i drugim slasticama, a također se oblikuje u figure voća, životinja i raznih božićnih motiva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
>> Recept za domaće domino kocke
Jedan od najpoznatijih slatkiša od marcipana su Mozart kugle, tradicionalna slastica porijeklom iz austrijskog grada Salzburga, koje je 1890. godine proizveo kuhar Paul Fürst u čast skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.
>> Recept za domaće Mozart kugle
Sve u svemu, marcipan je ukusan i svestran sastojak koji se često koristi tijekom blagdanske sezone za dodavanje daška slatkoće i dekorativnog elementa desertima i drugim poslasticama. Bilo da uživate u figuricama od marcipana, kolačima prelivenim marcipanom ili Mozart kuglama, ova će slatka poslastica zasigurno biti hit tijekom blagdanske sezone.
Domaći marcipan – recept
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?