GOUGERE je francuski naziv za vrstu malog slanog peciva koje se priprema od kuhanog (choux) tijesta, koje se prije pečenja pomiješa sa sirom. Ove slane poslastice potječu iz Burgundije u Francuskoj, gdje se obično pripremaju s ribanim sirevima Emmentaler, Gruyère ili Comté.
Pripremaju se u različitim veličinama, a obično se poslužuju tople kao predjelo ili hladne prilikom kušanja vina u podrumima. Postoje razne varijante koje koriste druge vrste sira ili dodatne sastojke poput gljiva, govedine ili šunke, ali mi imamo jednostavan recept za klasičnu verziju kakva se može pronaći u svim pekarnicama u Burgundiji. Svakako ga isprobajte, priprema je vrlo jednostavna, a rezultati su božanstveni!
Što će vam trebati
Za ovaj će vam recept trebati 180 ml vode, 70 g maslaca, pola žličice soli, malo svježe mljevenog papra, 120 g glatkog brašna, 4 jaja, 65 g usitnjene mozzarelle, četvrtina žličice nasjeckanog svježeg peršina i 45 grama ribanog sira prema vašem izboru.
Pripremite kuhano tijesto
Za početak stavite grijati pećnicu na 220 stupnjeva i pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. U manjoj posudi zagrijte vodu, maslac, sol i papar te ostavite da zakuha na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete tijesto. Tijesto kuhajte još par minuta kako bi se zgusnulo i malo osušilo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodajte sir
Zatim ga prebacite u čistu posudu i ostavite da se u potpunosti ohladi. Kad se tijesto ohladilo, možete početi polako dodavati jedno po jedno jaje, uz stalno miješanje kuhačom. Kad se smjesa dobro sjedinila, dodajte usitnjenu mozzarellu i peršin te opet dobro izmiješajte kako bi se sve sjedinilo.
Ispecite u pećnici
Koristeći dvije žlice, oblikujte tijesto u kuglice te ih slažite na pripremljeni lim za pečenje. Pazite da ostavljate razmak od otprilike 3.5 do 5 cm između kuglica jer će one tijekom pečenja još malo rasti. Kuglice pospite s malo ribanog sira pa ih stavite peći prvih 10 minuta na 220 stupnjeva, a zatim još 20 do 25 minuta na 190 stupnjeva. Gotove kuglice bi trebale dobiti lijepu zlatnu boju.
Isprobajte detaljan recept, koji možete pronaći OVDJE, i uživajte u ukusnim jastučićima sa sirom, koji će sigurno biti hit na svakom okupljanju!
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?