Ljiljan a Bosanski
No Result
View All Result
  • Login
  • Home
  • World
  • Opinion
  • Economy
  • Business
  • Culture
  • Politics
  • Lifestyle

    Top 10 TV Shows to Binge Watch During Lockdown

    Working from home is the new normal as we combat the Covid-19

    Your Blonde Hair Needs These Purple Shampoos, For Sure

    The Most Outrageous Kim Khasyian Outfits of All Time

    Fun Things You Should Do for Yourself During Self-Quarantine

    How Do You Find Love When You’re Stuck at Home?

    Trending Tags

    • COVID-19
    • Donald Trump
    • Pandemic
    • Bill Gates
    • Corona Virus
  • Tech
PRICING
SUBSCRIBE
  • Home
  • World
  • Opinion
  • Economy
  • Business
  • Culture
  • Politics
  • Lifestyle

    Top 10 TV Shows to Binge Watch During Lockdown

    Working from home is the new normal as we combat the Covid-19

    Your Blonde Hair Needs These Purple Shampoos, For Sure

    The Most Outrageous Kim Khasyian Outfits of All Time

    Fun Things You Should Do for Yourself During Self-Quarantine

    How Do You Find Love When You’re Stuck at Home?

    Trending Tags

    • COVID-19
    • Donald Trump
    • Pandemic
    • Bill Gates
    • Corona Virus
  • Tech
No Result
View All Result
Ljiljan a Bosanski
No Result
View All Result
Home RECEPTI

Ultimativni recept za sarmu sa svim važnim uputama i savjetima

neolucky by neolucky
December 29, 2022
Reading Time: 3 mins read
0
Ultimativni recept za sarmu sa svim važnim uputama i savjetima

RELATED POSTS

Aquafaba je čudesni veganski sastojak koji redovito bacamo niz odvod

Koliko lovorov list stvarno poboljšava okus hrane?

Deset recepata za povrće zapečeno u pećnici koje odlično paše uz svako meso

SARMA je tradicionalno jelo koje se povezuje s osmanskom kuhinjom i uobičajena je u mnogim nacionalnim kuhinjama regija i zemalja koje su nekada bile dio Osmanskog Carstva. Sama riječ sarma dolazi od turskog glagola sarmak, koji se može prevesti kao “zamotati”, a odnosi se na bilo koje jelo pripremljeno umotavanjem nekog nadjeva u listove vinove loze, kupusa, blitve, raštike ili nečeg drugog.

U suvremenoj turskoj kuhinji, sarma je dio veće kategorije jela poznatih kao dolma. Riječ dolma na turskom znači “punjenje” i odnosi se na bilo koje punjeno jelo te se može pripremiti od cijelih komada povrća ili voća punjenih nekim nadjevom ili umotavanjem nadjeva u listove. U Hrvatskoj je sarma omiljena zimska hrana, a neki je smatraju i najboljim lijekom protiv mamurluka.

Podrijetlo

Točno podrijetlo sarme nam danas nije poznato, ali jela od punjenog povrća su već stoljećima dio kuhinje Bliskog istoka i postoje dokazi da se jelo vrlo slično današnjoj sarmi pripremalo na području Armenije prije oko 3000 godina. Širenjem Osmanskog carstva razne verzije sarme i dolme su postale popularne diljem Bliskog istoka, Pakistana, Indije te mnogih mediteranskih i balkanskih zemalja. 

Domaća sarma

Dok svako domaćinstvo ima svoj recept, klasična sarma se priprema od mješavine svinjetine i junetine, uz mogućnost dodatka slanine ili drugih vrsta suhog mesa za dodatni okus. Tradicionalni dodatak nadjevu je riža, ali se mogu koristiti i druge žitarice poput kus-kusa ili bulgura. Mnogi kažu kako je tajna savršene sarme u kiselom kupusu, a posebno je cijenjen onaj s područja Varaždina i Ogulina.

Za pripremu sarme će vam trebati 1 veća glavica kiselog kupusa, 50 grama brašna, ulje, 800 grama mljevene svinjetine, 200 grama mljevene junetine, 2 glavice bijelog luka, 3 češnja češnjaka, 1 žličica slatke mljevene paprike, 150 grama riže, 100 grama slanine, 1 jaje, peršin, sol i papar.

Priprema

Prvo u tavi zagrijte malo ulja i popržite nasjeckani luk. Kad je luk već omekšao, dodajte nasjeckani češnjak i popržite tek toliko da pusti miris. Tavu zatim možete ukloniti s vatre.

U posudi pomiješajte meso, rižu, nasjeckanu pancetu, mljevenu papriku, jaje, peršin, sol i papar. Dodajte poprženi luk i češnjak te dobro sjedinite sve sastojke.

Zatim se primite kupusa i prvo mu oštrim nožem uklonite korijen. Odvojite jedan po jedan list, pritom pazeći da ih ne oštetite. Veće listove sačuvajte, a preostale nasjeckajte. Listove kupusa napunite nadjevom, zatim presavijte rubove i zamotajte. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sav nadjev i kupus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dno lonca prekrijte s polovicom nasjeckanog kupusa i pancete i preko toga položite sarme. Vrh prekrijte preostalom polovicom sjeckanog kupusa i pancete, začinite četvrtinom žličice slatke mljevene paprike i ulijte dovoljno vode da prekrije sarme.

Lonac poklopite i ostavite da zakuha, zatim smanjite vatru i pustite da se sve krčka oko dva do dva i pol sata. Lonac povremeno lagano protresite, ali ga nemojte miješati kako vam se sarme ne bi raspale.

Zaprška

U tavi popržite oko 50 ml ulja i 50 g brašna kako biste napravili zapršku. Kada mješavina poprimi zlatnu boju, dodajte žlicu mljevene paprike i 125 do 200 ml vode. Pustite da krčka, uz često miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Zapršku ulijte u lonac sa sarmom pa kuhajte još desetak minuta. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.

Savjeti

Kada je riječ o odabiru mesa, pokušajte izbjeći unaprijed zapakirane mješavine mljevenog mesa i odlučite se za svinjsku ili juneću lopaticu, samljevenu kod vašeg omiljenog mesara. Neki klasični recepti koriste jednake dijelove svinjetine i junetine, ali udio mesa koji koristite možete prilagoditi vlastitom ukusu.

Riža je tradicionalni dodatak nadjevu za sarme, ali pazite da je ne koristite previše jer smjesu može učiniti tvrdom. Rižu ne morate kuhati prije nego što je dodate mesu, ali je možete potopiti u vodi na desetak minuta, kako bi nabubrila. 

Odvojene listove kupusa je pametno oprati pod mlazom hladne vode, kako jelo ne bi bilo previše kiselo, a tvrdi dio stabljike pri dnu lista je najbolje odrezati u obliku trokuta. Prilikom motanja je važno koristiti velike listove kupusa koji se ne smiju prepuniti, jedna žlica nadjeva je obično dovoljna. Za sam nadjev, razmislite o upotrebi domaće svinjske masti i svakako dodajte malo pirjanog luka i češnjaka za dodatni okus.

Iako može pomoći u zgušnjavanju jela, mnogi zapršku izbjegavaju pa isto možete učiniti i vi, ali nemojte izostaviti pire krumpir jer teško da postoji prilog koji će bolje upotpuniti dobru domaću sarmu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Buy JNews
ADVERTISEMENT
ShareTweetPin
neolucky

neolucky

Related Posts

Aquafaba je čudesni veganski sastojak koji redovito bacamo niz odvod
RECEPTI

Aquafaba je čudesni veganski sastojak koji redovito bacamo niz odvod

February 6, 2023
Koliko lovorov list stvarno poboljšava okus hrane?
RECEPTI

Koliko lovorov list stvarno poboljšava okus hrane?

February 6, 2023
RECEPTI

Deset recepata za povrće zapečeno u pećnici koje odlično paše uz svako meso

February 6, 2023
Planirali ste pohano za ručak, a nemate krušnih mrvica? Nije kraj svijeta!
RECEPTI

Planirali ste pohano za ručak, a nemate krušnih mrvica? Nije kraj svijeta!

February 6, 2023
Malo su moderne ove, malo one, ali na kraju se uvijek vratimo bakinim krafnama
RECEPTI

Malo su moderne ove, malo one, ali na kraju se uvijek vratimo bakinim krafnama

February 5, 2023
Probali smo Gorenjka čokolade s bijelom i Gold Lino Ladom, bolje da nismo
RECEPTI

Probali smo Gorenjka čokolade s bijelom i Gold Lino Ladom, bolje da nismo

February 5, 2023
Next Post

Puna pećnica kiflica: Imamo 10 recepata za omiljene balkanske rolice

Ljuti recept tjedna: Kineska svinjetina na Anin način

Ljuti recept tjedna: Kineska svinjetina na Anin način

Recommended Stories

Izi zbog kožne bolesti ne smije na sunce, traži dom u kojem će ostarjeti

August 16, 2022

Znamo kako gumene medvjediće pretvoriti u pravu poslasticu za odrasle

August 7, 2022
Veto Velike Britanije na zakon o promjeni pola u Škotskoj

Veto Velike Britanije na zakon o promjeni pola u Škotskoj

January 19, 2023

Popular Stories

  • Leo je pas koji preokreće očima i izgleda kao da mu sve ide na živce

    Leo je pas koji preokreće očima i izgleda kao da mu sve ide na živce

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Carbage run: Pogledajte kakve su olupine na četiri kotača prošle Hrvatskom

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • VIDEO Ovako se vozi Toyota GR Yaris

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Evo na što trebate misliti ako putujete s mačkom u avionu

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • CIK potvrdio rezultate opštih izbora u BiH

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Ljiljan a Bosanski

We bring you the best Premium WordPress Themes that perfect for news, magazine, personal blog, etc. Visit our landing page to see all features & demos.

LEARN MORE »

Recent Posts

  • Preživjeti najhladniju zimu u Afganistanu
  • 10 milijuna pregleda: Beba je rođena s toliko kose da mnogi misle da nosi periku
  • Muškarac si rezervirao mjesto u poslovnoj klasi, a ženi i djetetu u ekonomskoj

Categories

  • AUTO
  • BOSNA I HERCEGOVINA
  • Business
  • CAZINSKA KRAJINA
  • CIN ČLANCI
  • Culture
  • Economy
  • Health
  • Lifestyle
  • LJUBIMCI
  • MAME
  • Opinion
  • Politics
  • RECEPTI
  • SVIJET
  • Tech
  • Travel
  • Uncategorized
  • World

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Home
  • Subscription
  • Category
    • Business
    • Culture
    • Economy
    • Lifestyle
    • Health
    • Travel
    • Opinion
    • Politics
    • Tech
    • World
  • Landing Page
  • Buy JNews
  • Support Forum
  • Pre-sale Question
  • Contact Us

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?