ŠARAN (Cyprinus carpio) je široko rasprostranjena slatkovodna riba koja potječe iz jezera i rijeka Europe i Azije, a danas ga se može pronaći u svim dijelovima svijeta osim na polovima. Povijest šarana kao ribe koja se uzgaja seže u rimsko doba, a Rimljani su je držali u velikim, posebno izgrađenim ribnjacima na području delte Dunava.
Šaran se u mnogim dijelovima svijeta koristi kao hrana, ali se u nekim regijama smatra i štetočinom zbog svoje sposobnosti nadmašivanja domaćeg ribljeg fonda. U srednjoj Europi se tradicionalno jede na Badnjak, a u Mađarskoj, baš kao i Slavoniji i Baranji, obično se priprema kao fiš-paprikaš, sam ili pomiješan s drugom slatkovodnom ribom.
Hranjiva i zdrava namirnica
Srednja težina koju obično dostiže iznosi između 30 i 35 kg, a najboljima se smatraju oni koji teže od 800 g do 3 kg. Kao i većina riba, šaran je vrijedan izvor nezasićenih omega-3 masnih kiselina, proteina i raznih mikronutrijenata, poput fosfora i selena. Zbog niskog sadržaja zasićenih masnih kiselina i kolesterola, a visoke razine nezasićenih masnih kiselina, redovita konzumacija šarana bi se kod ljudi mogla povezati sa smanjenjem rizika od različitih srčanih bolesti.
Lako se čisti i nema puno kostiju
Šaran je u Hrvatskoj najčešće uzgajana riječna riba i u ribarnicama ga se često može pronaći živog. Kada kupujete živog šarana, odaberite onog koji je najživahniji jer je taj i najzdraviji. Ako ne kupujete živu ribu, izaberite onu sa svijetlim i bistrim očima i čvrstim mesom koje se vraća na dodir. Izbjegavajte primjerke koji imaju jak miris po ribi ili izgledaju sluzavo.
Kada je čišćenje u pitanju, šarana prije svega treba dobro oprati i očistiti od ljuskica. One se mogu lako ostrugati ako se riba na 2-3 minute potopi u vruću vodu. Nakon toga očistite ribu od iznutrica i odstranite škrge pa ponovo isperite i ocijedite prije nego što počnete s daljnjom pripremom.
Priprema
Postoji mnogo načina za pripremu šarana, uključujući pečenje na žaru, prženje, pohanje, pripremu paprikaša i juha, a popularni načini pripreme uključuju i punjenog šarana, kao i šarana na rašlje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Meso šarana je meko, ali čvrste strukture i vrlo sočno i ukusno. Smatra se da su najukusniji oni šarani koji su ulovljeni krajem ljeta i tijekom jeseni, kada ova riba već ima naslage masti spremne za zimske mjesece. Šaran koji je najbolji za punjenje teži do 3 kg, a za pohanje i prženje su pogodniji manji primjerci.
>> Recept za pijanog šarana iz pećnice
Pristupačna i ukusna riba
Cijene u domaćim ribarnicama uglavnom ne prelaze cijenu od pedesetak kuna po kilogramu i zato je šaran hranjiva, pristupačna i ukusna riba koju svakako vrijedi uzeti u obzir za svoj jelovnik. Bilo da ste ljubitelj tradicionalnih hrvatskih jela ili jednostavno tražite nov i ukusan način da uvrstite malo ribe u svoju prehranu, šaran je odličan izbor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?