IAKO pileća jetrica možda nisu tako česta namirnica zadnjih godina, ovaj jednostavan recept za klasičnu francusku paštetu će se sigurno svidjeti svima koji ga probaju. Dobra pašteta je dostojna baš svake prilike i može biti savršeno predjelo za veća okupljanja ili brzinski zalogaj tijekom napornog dana.
Kao ukusno predjelo je poslužite namazanu na vrućem tostu s maslacem i malo kiselih krastavaca sa strane. Ovo je tip recepta za koji vam nikada neće biti žao što ste ga svladali, stoga ga isprobajte što prije i uživajte u ukusnoj nagradi!
Potrebni sastojci
Za pripremu ove paštete će vam trebati 400 g pilećih jetrica, 300 g maslaca narezanog na kockice, 1 češanj sitno nasjeckanog češnjaka, pola sitno nasjeckanog luka, pola žličice svježeg lišća majčine dušice, 2 žlice brandyja, pola žličice ribanog muškatnog oraščića, sol, svježe mljeveni crni papar i dodatnih 50 g maslaca za preljev.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Priprema
Pilećim jetricama odstranite žilice, zatim ih isperite i nježno osušite kuhinjskim papirom. Otopite otprilike desetinu maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri te luk i češnjak pirjajte uz često miješanje, oko 5 minuta ili dok ne omekšaju. Dodajte jetrica i majčinu dušicu pa ih pržite uz često miješanje, oko 3-4 minute ili dok jetrica ne poprime boju izvana, ali ostanu ružičasta u sredini.
Ulijte brandy, ostavite da krčka oko 10 sekundi, zatim u tavu dodajte preostali maslac i muškatni oraščić te tavu uklonite s vatre. Ostavite nekoliko minuta sa strane kako bi maslac omekšao, a zatim smjesu pretvorite u glatki pire pomoću blendera ili štapnog miksera. Po ukusu začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom.
Gotovu paštetu premjestite u odgovarajuću posudu. Otopite višak maslaca i prelijte preko paštete. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata prije jela. Paštetu izvadite iz hladnjaka 20-ak minuta prije posluživanja kako bi malo omekšala i poslužite uz hrskavi kruh ili vrući tost. Detaljan recept se nalazi OVDJE.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?