SUFLE (soufflé) ili nabujak je pečeno jelo na bazi jaja koje potječe iz Francuske. Riječ sufle dolazi od francuskog glagola souffler koji znači puhati ili napuhati. U kombinaciji s raznim drugim sastojcima, može se poslužiti kao slano ili slatko jelo. Kao desert, sufle je čarobna, prozračna, ukusna i kompleksna poslastica koja savršeno zaokružuje svaki obrok.
Poslužen tek izvađen iz pećnice, oduševit će djecu i definitivno impresionirati goste na večeri. Puno je misterija oko izrade nabujaka, ali zapravo ih je vrlo jednostavno pripremiti slijedeći nekoliko jednostavnih tehnika i dobar recept.
Čokoladni sufle
Ako ste odlučili obrok završiti desertom, čokoladni souffle je idealan izbor. Čokoladni sufle je elegantan desert koji se češće viđa u restoranima, nego što se poslužuje nakon ručka kod kuće, ali se vrlo jednostavno priprema i ne zahtijeva teško dostupne sastojke. S ovim receptom u svojoj kuhinji možete pripremiti slasticu restoranske kvalitete, a priprema vam neće oduzeti previše vremena.
Priprema
Posudice za nabujak dobro namastite maslacem, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U manjem loncu rastopite maslac, dodajte brašno i miješajte pjenjačom oko jednu minutu. Zatim dodajte mlijeko i miješajte dok se smjesa malo ne zgusne i ne postane glatka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dobivenu smjesu prelijte preko nasjeckane čokolade i dodajte prstohvat soli i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se čokolada u potpunosti ne rastopi. Ostavite da se samo kratko ohladi pa, u još toplu smjesu, umiješajte žumanjak.
U posebnoj posudi, na srednje jakoj brzini uz postepeno dodavanje šećera, miksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Lagano, lopaticom, umiješajte 1/3 snijega od bjelanjaka u rastopljenu čokoladu. Dodajte ostatak i kratko miješajte dok se sastojci ne povežu.
Dobivenu smjesu žlicom stavljajte u pripremljene posudice, ostavljajući malo prostora pri vrhu. Palcem ili papirnatim ručnikom lagano prođite unutarnji rub posude kako bi napravili otprilike 2 cm razmaka između vrha posude i čokoladne smjese. To će pomoći kako bi se nabujak uspravno dignuo. Posude prebacite na lim za pečenje i pecite 12 do 15 minuta.
Čokoladni soufflé
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?