TEŠKA vremena zahtijevaju kreativne mjere, a jedan od načina da povećate svoj proračun je opskrbljivanje smočnice namirnicama koje su pristupačne i svestrane. Opskrbljena pravim stvarima vaša smočnica može postati otporna na recesiju, odnosno puna kvalitetnih sastojaka koji se lako prilagođavaju, dobro čuvaju mjesecima i što je najvažnije, nisu skupi. Ovih osam artikala je pristupačno, ukusno i može se koristiti za pripremu velikog broja raznih jela koja neće probiti obiteljski budžet.
Suhe mahunarke
Grah i leća su klasične kuhinjske namirnice. Dok su konzerve praktična opcija, kupnja suhih mahunarki je isplativija i zahtijeva samo malo dodatnog vremena za kuhanje i namakanje. Općenito, i suhe i konzervirane mahunarke mogu biti dio zdrave prehrane i obje su opcije dobar izvor proteina, vlakana i raznih hranjivih tvari poput željeza, cinka i folata.
>> Leća je jeftino čudo od kojeg se rade odlična jela. Ovo su naši najdraži recepti
Riža
Riža je vrsta žitarice koja je široko dostupna i pristupačna. Dobar je izvor energije i pruža niz esencijalnih hranjivih tvari, uključujući ugljikohidrate, vlakna i male količine proteina i masti. Riža u kombinaciji s grahom može osigurati sve esencijalne aminokiseline koje su vašem tijelu potrebne za izgradnju i održavanje mišićnog tkiva. Ova kombinacija je poznata kao “potpuni protein”.
Osim što su dobar izvor proteina, riža i grah su također relativno jeftini u usporedbi s drugim izvorima proteina, poput mesa, peradi i ribe. Također su svestrani i mogu se koristiti za pripremu velikog broja raznih jela.
Rajčica u tubi
Dvostruki koncentrat rajčice sadrži visok udio suhe tvari (28-30%), što mu daje dubok okus koji će obogatiti vaše juhe, gulaše, variva i umake. Jedna od glavnih prednosti rajčice u tubi je to što ima dugi rok trajanja i može se čuvati mjesecima.
Dok razni gotovi umaci od rajčice mogu biti praktičnija opcija, u pravilu su skuplji i mogu sadržavati dodanu sol i šećer. Nasuprot tome, rajčica u tubi je koncentriraniji oblik rajčice i obično sadrži samo rajčice i malu količinu limunske kiseline ili octa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konzervirana riba
Konzervirana riba je praktičan i pristupačan izvor proteina koji može biti izvrstan dodatak vašoj prehrani. Bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su važne za očuvanje zdravlja srca, a dobar je izvor i drugih bitnih nutrijenata, poput vitamina D i kalcija.
Prikladna je opcija za zaposlene pojedince koji možda nemaju vremena svaki dan kuhati od nule, općenito je jeftinija od svježe ili smrznute ribe i ima dug rok trajanja te se može čuvati mjesecima. Sve u svemu, konzervirana riba je pristupačan i hranjiv sastojak koji se lako može uklopiti u razna jela.
>> Namaz od konzervirane ribe po receptu slavne Mary Berry
Krupne zobene pahuljice
Zob je dobar izvor vlakana i proteina, kao i niza esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamin B, cink i magnezij. Također sadrži vrlo malo masti i ne sadrži ni kolesterol niti natrij. Krupne zobene pahuljice imaju dugi rok trajanja, općenito su pristupačne i mogu se koristiti u raznim jelima, uključujući granolu, kekse, kolače, kruh, pa čak i slanim jelima poput popečaka i mesnih okruglica. Sve u svemu, zobene pahuljice su hranjiv, pristupačan i svestran sastojak koji se lako može uklopiti u razna jela.
>> Napraviti domaću granolu definitivno je jedan jako pametan potez
Tjestenina
Suha tjestenina je dobar izvor složenih ugljikohidrata koji tijelu daju energiju i gorivo. Također je dobar izvor biljnih proteina, a često je obogaćena i drugim nutrijentima, poput željeza i vitamina B. Ima dugi rok trajanja i u smočnici se može čuvati nekoliko mjeseci, a gotova je za nekoliko minuta i lako se može uklopiti u niz jela. Dostupna je u raznim oblicima i općenito je pristupačna, ukusna i zasitna.
>> Recept za napuljsku tjesteninu s krumpirom
Tofu
Ovo tehnički nije proizvod za smočnicu, ali je tofu općenito pristupačan, ima dugi rok trajanja i može se čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana. Praktičan je izvor proteina, spreman za upotrebu izravno iz pakiranja i može se lako rezati ili izmrviti. Tofu je svestran sastojak koji lako upija okuse marinada i umaka, što ga čini dobrim izborom za dodavanje nizu jela, uključujući jela iz woka, juhe, sendviče, pa čak i deserte.
Smrznuti proizvodi
Smrznuti proizvodi mogu biti pristupačnija opcija od svježih proizvoda, osobito kada nisu u sezoni. Treba ih naravno držati u zamrzivaču, a ne u smočnici, ali s obzirom na to da se proizvodi obično zamrzavaju na vrhuncu zrelosti, smrznuto voće i povrće zadržava većinu svojih vitamina i minerala za samo djelić cijene. Još bolje, neko smrznuto povrće, poput špinata, dolazi u puno većim količinama kada je zamrznuto, tako da ćete dobiti više za svoj novac.
>> Fino i jeftino: Curry od cvjetače, krumpira i graška
Praktična su opcija koja je spremna za upotrebu izravno iz zamrzivača tako da nema potrebe za guljenjem, sjeckanjem ili drugim pripremnim radnjama i imaju dugi rok trajanja te se mogu čuvati u zamrzivaču nekoliko mjeseci.
>> Pet ideja za ručak ovaj tjedan: Nisu skupe i trebat ćete dostupne, jeftine namirnice
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?