EMPANADE su omiljeno latinoameričko jelo koje se sastoji od tijesta punjenog raznim slanim ili slatkim nadjevima. Obično se pripremaju od pšeničnog tijesta koje se puni nizom sastojaka, poput mesa, sira, povrća ili voća. Tijesto se zatim preklapa preko nadjeva kako bi se dobio polukružni oblik pa prži u ulju ili peče u pećnici. Empanade su praktične i ukusne te u njima možete uživati u bilo koje doba dana, bilo da ste u pokretu ili kod kuće. Priprema domaćih empanada može biti zabavno iskustvo, a mi vam donosimo pet ključnih savjeta uz koje će vam svaki put ispasti savršeno.
Za tijesto koristite iznimno hladnu vodu
Tijesto je najvažniji element empanada i važno ga je pravilno pripremiti. Korištenje ledene vode će spriječiti topljenje maslaca, koji će se u malim komadićima raspodijeliti po cijelom tijestu i pomoći u stvaranju mrvičaste teksture.
Ostavite tijesto da odstoji
Nakon što ste pripremili tijesto, ostavite ga sa strane i napravite nadjev. Tijesto ostavite da odstoji između 30 minuta i sat vremena, što će omogućiti da se gluten u brašnu opusti i tijesto će učiniti vlažnijim, elastičnijim i lakšim za rukovanje. Tada ćete ga moći lakše i tanje razvaljati, što će pomoći pri postizanju savršeno hrskavog površinskog sloja.
Pripremite bogat nadjev
Koristite razne začine i bilje i nemojte se bojati dodati dovoljno soli ili šećera kako biste dobili ukusan i bogat nadjev. Tijesto ponekad može ublažiti okuse nadjeva, pa je važno koristiti dovoljno začina kako bi nadjev bio uravnotežen i ukusan. Uzmite si vremena i provjerite jeste li dobro začinili nadjev kako bi se što bolje uklopio u tijesto. Empanade su također izvrsna opcija da iskoristite ostatke prethodnih obroka na ukusan i kreativan način.
Nadjev mora biti suh
Kada pripremate nadjev, važno je paziti da ne sadrži previše tekućine jer bi se empanade mogle raspasti tijekom termičke obrade. Ocijedite sav višak tekućine iz nadjeva prije upotrebe. Ovo će pomoći da nadjev ostane unutar tijesta i spriječiti curenje tijekom pečenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premažite ih prije pečenja
Prije pečenja ili prženja tijesto premažite mješavinom mlijeka i vrhnja ili razmućenih jaja. Ovako ćete dobiti lijepu zlatnu boju i površinski sjaj. Eksperimentirajte različitim premazima kako biste pronašli onaj koji vam se najviše sviđa.
Ukusna i svestrana hrana
Domaće empanade su ukusna i svestrana hrana u kojoj se može uživati na razne načine. Mogu biti izvrsna opcija za zabave i okupljanja i mogu se pripremiti unaprijed te zamrznuti za kasniju upotrebu. Uz malo planiranja i kreativnosti moći ćete impresionirati svoju obitelj i prijatelje ovim zanimljivim i ukusnim južnoameričkim jelom. Sretno kuhanje!
Argentinske empanade
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?