Ljiljan a Bosanski
No Result
View All Result
  • Login
  • Home
  • World
  • Opinion
  • Economy
  • Business
  • Culture
  • Politics
  • Lifestyle

    Top 10 TV Shows to Binge Watch During Lockdown

    Working from home is the new normal as we combat the Covid-19

    Your Blonde Hair Needs These Purple Shampoos, For Sure

    The Most Outrageous Kim Khasyian Outfits of All Time

    Fun Things You Should Do for Yourself During Self-Quarantine

    How Do You Find Love When You’re Stuck at Home?

    Trending Tags

    • COVID-19
    • Donald Trump
    • Pandemic
    • Bill Gates
    • Corona Virus
  • Tech
PRICING
SUBSCRIBE
  • Home
  • World
  • Opinion
  • Economy
  • Business
  • Culture
  • Politics
  • Lifestyle

    Top 10 TV Shows to Binge Watch During Lockdown

    Working from home is the new normal as we combat the Covid-19

    Your Blonde Hair Needs These Purple Shampoos, For Sure

    The Most Outrageous Kim Khasyian Outfits of All Time

    Fun Things You Should Do for Yourself During Self-Quarantine

    How Do You Find Love When You’re Stuck at Home?

    Trending Tags

    • COVID-19
    • Donald Trump
    • Pandemic
    • Bill Gates
    • Corona Virus
  • Tech
No Result
View All Result
Ljiljan a Bosanski
No Result
View All Result
Home RECEPTI

19 činjenica o medu, slatkom nektaru u kojem čovječanstvo uživa tisućljećima

neolucky by neolucky
January 14, 2023
Reading Time: 5 mins read
0
19 činjenica o medu, slatkom nektaru u kojem čovječanstvo uživa tisućljećima

MED je slatka, ljepljiva poslastica u kojoj ljudi uživaju tisućama godina. Ali med je puno više od ukusnog namaza za kruh ili zaslađivača za čaj. Malo smo istražili svijet pčela i meda i otkrili neke doista zanimljive činjenice i informacije koje bi vas mogle iznenaditi.

Od udaljenosti koju pčele prelete kako bi proizvele pola kilograma meda do povijesti meda u drevnim civilizacijama, mnogo se toga može naučiti o ovom slatkom nektaru. Dakle, vežite se i pripremite za otkrivanje čudesnog svijeta pčelinjeg meda!

1. Pčele proizvode med već milijunima godina

Prve pčele su se na Zemlji pojavile prije oko 130 milijuna godina i od tada proizvode med.

2. Pčele proizvode velike količine meda

Tipična košnica može proizvesti između 13 i 45 kilograma meda godišnje. Da bi proizvela oko 450 grama meda, kolonija pčela mora sakupiti nektar s otprilike 2 milijuna cvjetova i preletjeti više od 88.000 kilometara, što je jednako dvostrukom putovanju oko svijeta i predstavlja cjeloživotni rad za oko 800 pčela.

3. Jedina hrana koju proizvode insekti

Med je jedina hrana koju proizvode kukci, a jedu ga i kukci i ljudi. Proces proizvodnje meda započinje pčelama koje skupljaju nektar s cvjetova, koji zatim miješaju s pčelinjim enzimom i pohranjuju u saće. Nektar se zatim procesom fermentacije pretvara u med.

4. Pčele se zimi hrane medom

Pčele vrijedno rade cijelo ljeto kako bi osigurale dovoljno meda za održavanje košnice tijekom zime. Tijekom hladnijih mjeseci pčele provode svoje vrijeme grupirajući se oko matice i dršćući tijelima kako bi ispunile košnicu toplinom. To drhtanje sagorijeva mnogo kalorija, pa je med savršena visokoenergetska dijeta.

5. Jedna pčela proizvede vrlo malo meda

U prosjeku medonosna pčela proizvede jednu dvanaestinu čajne žličice meda tijekom cijelog svog života. Kako bismo to stavili u perspektivu, dvije žlice meda bi jednoj pčeli pružile dovoljno energije za let oko svijeta.

6. Različite boje i okusi

Okus meda je određen izvorom nektara od kojeg je napravljen. Dok je med od lipe blagog okusa, med od kestena ima dublji i blago pikantan okus, a med od eukaliptusa sadrži suptilnu notu mentola. Također dolazi i u različitim bojama, od prozirne do gotovo crne, a što je med tamniji, ima višu razinu antioksidansa. Poznato je da pčele na jugoistoku SAD-a proizvode med tamnoljubičaste boje, ali znanstvenici još uvijek nisu otkrili zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Med se ne kvari

Kada je u hermetički zatvorenoj ambalaži, med je jedna od rijetkih namirnica za koje se zna da nemaju rok trajanja. Postoje čak izvještaji da je jestivi med star par tisuća godina pronađen u nekoliko starih egipatskih grobnica. Dugovječnost meda se može objasniti njegovim kemijskim sastavom.

Med je prije svega šećer, blago je kiseo i u svom prirodnom obliku ima vrlo nizak sadržaj vode, a vrlo malo bakterija ili mikroorganizama može preživjeti u takvom okruženju. Kako bi se med pokvario, u njemu mora biti nešto što se može pokvariti, ali organizmi ne mogu preživjeti dovoljno dugo u staklenci meda da bi se mogao pokvariti.

8. Med ne proizvode samo pčele

Medonosne pčele nisu jedini insekti koji proizvode med. Južnoameričke pčele bez žalca također proizvode med, kao i neke egzotične vrste osa koje se također roje u Južnoj Americi. Bumbari ne proizvode med na isti način kao pčele, ali rade svoju verziju meda.

9. Ljudi skupljaju med već najmanje 8000 godina

Brojni špiljski crteži prikazuju ljude kako skupljaju med iz kolonija divljih pčela. Ove drevne slike sugeriraju da ljudi skupljaju med već najmanje 8000 godina.

10. Staroegipatska kontracepcija

Postoje zapisi iz 1550. godine prije Krista koji govore o medu koji su žene nanosile na posteljinu kako bi spriječile neželjenu trudnoću.

11. Medna žrtva

Zapisano je kako je staroegipatski faraon Ramzes III. prinio riječnom bogu žrtvu koja se sastojala od 13 tona meda bačenog u rijeku Nil.

12. Grčki blagoslovi

Stari Grci su med smatrali simbolom blagoslova i sreće, a prilikom sahrana su ga nudili duhovima mrtvih.

13. Med kao oružje

U drevnim se ratovima med često miješao s otrovnim tvarima poput olova i sumpora kako bi se proizvele otrovne strijele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14. Srednjovjekovno medarstvo

U Njemačkoj u 11. stoljeću med je bio toliko cijenjen zbog sposobnosti zaslađivanja piva da su feudalci od svojih seljaka zahtijevali da im danak plaćaju medom i pčelinjim voskom. 

RELATED POSTS

Pet recepata za super doručak sutra ujutro (slatke i slane opcije)

Za desetak dana završava lovostaj na srdele, budite spremni uz naše najbolje recepte

Lovac na pizze: Osječki Ventidue je definitivno vrhunska pizzerija

15. Pčelinje brade

Neki su prodavači meda u 19. stoljeću počeli nositi “pčelinje brade” kako bi privukli pozornost na svoje proizvode. Ovakva brada se postiže držanjem pčelinje matice u kavezu ispod brade i dopuštanjem pčelama da se grupiraju po licu. Danas su pčelinje brade popularnije nego ikada i diljem svijeta postoji nekoliko godišnjih natjecanja u postizanju najimpresivnije pčelinje brade.

16. Med je ljekovit

Dokazi o prepisivanju meda prilikom liječenja ljudi datiraju još iz drevne Mezopotamije. Budući da je ova tvar tako negostoljubiva prema bakterijama, često se koristila kao prirodni zavoj za zaštitu posjekotina i opeklina od infekcije. Danas se med još uvijek koristi kao prirodni lijek protiv prhuti, čira na želucu, pa čak i sezonskih alergija.

17. Šumski med

Pčelinji proizvod koji ne potječe od cvjetnog nektara, već od biljnih sokova iz dubljih slojeva biljaka, nazivamo med medljikovac, medun ili šumski med. Ovakav med je proizvod sokova iz slojeva biljke do kojih pčele u normalnim uvjetima ne mogu doći. Biljne uši oštećuju list, iglice ili mlade grančice te tako izlaze slatki biljni sokovi, a višak koji uši ne mogu preraditi pojavljuje se kao medna rosa. Ova vrsta meda je relativno rijetka i uglavnom se može pronaći u Europi i dijelovima Sjeverne Amerike, a u Hrvatskoj ga proizvode brojna obiteljska gospodarstva.

18. Pčelari uzimaju samo višak

Produktivna pčelinja zajednica proizvodi dva do tri puta više meda nego što joj je potrebno za preživljavanje zime. Pčelari pri berbi meda iz košnice nastoje ne uzeti ništa što bi pčelama nedostajalo.

19. Najveći proizvođač je Kina

Globalna proizvodnja meda je 2020. godine iznosila 1.8 milijuna tona. Najveći proizvođač je Kina s 26% ukupne svjetske proizvodnje, a drugi veliki proizvođači su Turska, Iran, Argentina i Ukrajina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Buy JNews
ADVERTISEMENT
ShareTweetPin
neolucky

neolucky

Related Posts

RECEPTI

Pet recepata za super doručak sutra ujutro (slatke i slane opcije)

February 7, 2023
Za desetak dana završava lovostaj na srdele, budite spremni uz naše najbolje recepte
RECEPTI

Za desetak dana završava lovostaj na srdele, budite spremni uz naše najbolje recepte

February 7, 2023
Lovac na pizze: Osječki Ventidue je definitivno vrhunska pizzerija
RECEPTI

Lovac na pizze: Osječki Ventidue je definitivno vrhunska pizzerija

February 7, 2023
Zagrebački kafić u ponudu uveo deterdžent za odjeću, soja sos i ocat u rinfuzi
RECEPTI

Zagrebački kafić u ponudu uveo deterdžent za odjeću, soja sos i ocat u rinfuzi

February 7, 2023
Jesu li izgrebane tave s neprianjajućim premazom opasne za korištenje?
RECEPTI

Jesu li izgrebane tave s neprianjajućim premazom opasne za korištenje?

February 7, 2023
Aquafaba je čudesni veganski sastojak koji redovito bacamo niz odvod
RECEPTI

Aquafaba je čudesni veganski sastojak koji redovito bacamo niz odvod

February 6, 2023
Next Post
Kako postati vegan? Mali vodič za početnike i sve koji razmišljaju o tom koraku

Kako postati vegan? Mali vodič za početnike i sve koji razmišljaju o tom koraku

Naučite kako pripremiti začinjeni maslac kod kuće

Naučite kako pripremiti začinjeni maslac kod kuće

Recommended Stories

Što su to bunsi i sviđaju li se Hrvatima + recept profesionalca

Što su to bunsi i sviđaju li se Hrvatima + recept profesionalca

December 27, 2022
Hit video: Pogledajte kako se štene haskija svađa s vlasnicom jer mu brani na krevet

Hit video: Pogledajte kako se štene haskija svađa s vlasnicom jer mu brani na krevet

February 5, 2023
Torte i tartovi – koja je razlika i recepti za najpoznatije od obje vrste

Torte i tartovi – koja je razlika i recepti za najpoznatije od obje vrste

December 4, 2022

Popular Stories

  • Leo je pas koji preokreće očima i izgleda kao da mu sve ide na živce

    Leo je pas koji preokreće očima i izgleda kao da mu sve ide na živce

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Carbage run: Pogledajte kakve su olupine na četiri kotača prošle Hrvatskom

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • VIDEO Ovako se vozi Toyota GR Yaris

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Evo na što trebate misliti ako putujete s mačkom u avionu

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • CIK potvrdio rezultate opštih izbora u BiH

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Ljiljan a Bosanski

We bring you the best Premium WordPress Themes that perfect for news, magazine, personal blog, etc. Visit our landing page to see all features & demos.

LEARN MORE »

Recent Posts

  • Zašto je Turska podložna zemljotresima?
  • Snimci dronom pokazuju razmjere uništenja nakon zemljotresa
  • Zemljotres u Turskoj i Siriji: Strah od konačnog broja

Categories

  • AUTO
  • BOSNA I HERCEGOVINA
  • Business
  • CAZINSKA KRAJINA
  • CIN ČLANCI
  • Culture
  • Economy
  • Health
  • Lifestyle
  • LJUBIMCI
  • MAME
  • Opinion
  • Politics
  • RECEPTI
  • SVIJET
  • Tech
  • Travel
  • Uncategorized
  • World

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Home
  • Subscription
  • Category
    • Business
    • Culture
    • Economy
    • Lifestyle
    • Health
    • Travel
    • Opinion
    • Politics
    • Tech
    • World
  • Landing Page
  • Buy JNews
  • Support Forum
  • Pre-sale Question
  • Contact Us

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?