NEĆETE moći odoljeti hrskavoj kožici i ukusnom mesu iz ovog recepta za pileće batke i zabatke u kombinaciji s krumpirom, porilukom i osvježavajućom gremolatom. Hrskava kožica, sočno meso i ukusno povrće čine zadovoljavajući obrok bilo koji dan u tjednu, ali ovaj recept s dodatkom gremolate od prženih pinjola, češnjaka i peršina zaista podiže ovo jelo na novu razinu. Pa zašto čekati? Krenite kuhati i uživajte u ovom ukusnom i jednostavnom receptu za koji vam ne trebaju nikakva posebna znanja, vještine ili egzotični sastojci.
Što vam je sve potrebno
Za ovaj recept će vam trebati 1 mala vezica (oko 50 g) svježeg peršina, 50 g prženih pinjola, 1 žlica naribane limunove korice (od 1 velikog limuna), 1 sitno nasjeckani veći režanj češnjaka, ⅕ žličice soli, 680 g krumpira, 3 poriluka srednje veličine, 10 do 12 režnjeva češnjaka, 60 ml maslinovog ulja, 3/4 žličice soli, pola čajne žličice crnog papra, 120 ml pilećeg temeljca i 1.8 kg pilećih bataka i zabataka s kostima i kožom (oko 12 komada).
Gremolata
Prava zvijezda ovog recepta je gremolata, začinska mješavina od nasjeckanog peršina, prženih pinjola, limunove korice i češnjaka. Kako biste pripremili gremolatu, jednostavno pomiješajte peršin, pinjole, koricu limuna i češnjak na dasci za rezanje. Pospite solju i sve zajedno sitno nasjeckajte pomoću oštrog kuhinjskog noža. Usitnjenu mješavinu prebacite u zdjelu i ostavite sa strane dok ne budete spremni poslužiti piletinu.
Tajna hrskave kože i sočnog mesa
Ključ za postizanje hrskave kožice i sočnog mesa je pečenje piletine na podlozi od poriluka i krumpira. Piletina će ispuštati svoje sokove i usput upijati okuse povrća, a završni rezultat je iznimno ukusan obrok.
Vrijeme je za pečenje!
Sada je vrijeme za pečenje piletine. Prvo zagrijte pećnicu na 200°C s rešetkom postavljenom na srednju poziciju. Krumpir ogulite, narežite uzdužno na četvrtine i nasjeckajte na kriške debljine oko 1.5 cm. Poriluk poprečno narežite na komade debljine oko 2 cm.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posložite krumpir, poriluk i režnjeve češnjaka na dno velike vatrostalne posude. Prelijte polovicom maslinovog ulja i pospite polovicom soli i papra. Pomiješajte povrće u ulju i začinima.
Ulijte pileći temeljac, a zatim posložite komade piletine s kožom prema gore na mješavinu povrća. Piletinu ravnomjerno premažite preostalim maslinovim uljem i pospite preostalom soli i paprom. Piletinu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na srednjoj rešetki između 40 i 45 minuta. Nakon otprilike 20 minuta žlicom prelijte sokove iz vatrostalne posude preko piletine.
Uključite postavke roštilja na pećnici i povećajte temperaturu na 240 stupnjeva. Nastavite peći dok koža piletine lijepo ne porumeni, još oko 5 minuta. Izvadite posudu za pečenje iz pećnice i ostavite da se piletina odmori 10 minuta.
Ručak je gotov
Prebacite komade piletine i povrće na pladanj. Žlicom prelijte umak iz posude za pečenje preko piletine i obilato pospite gremolatom. Poslužite vruće uz preostalu gremolatu za posipanje i uživajte u obroku! Detaljan recept se nalazi OVDJE.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?