MARITOZZO, talijansko slatko pecivo upotpunjeno bogatom kremom, nedavno je postalo veliki hit u Zagrebu. Ovu tradicionalnu rimsku poslasticu pripremaju slastičarka Celeste Ulrich i glavni pekar Nikša Mandić u Noel Bread&Deliju, majstorskoj pekari koja se nalazi odmah pored jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom. Maritozzi su postali toliko popularni da se rasprodaju u manje od dva sata od otvaranja, tvrde iz Noelove pekarnice, nakon čega brojni kupci zovu telefonom i nestrpljivo čekaju dolazak nove ture.
Starorimski korijeni
Varijacije ovakvih slatkih peciva s kremom postoje diljem svijeta, ali se smatra kako maritozzo svoje korijene vuče još iz starog Rima, kada se radilo o slatkom kruhu s grožđicama i medom koji su Rimljanke izrađivale svojim muževima kao praktičan obrok koji se može ponijeti na rad u polje.
Mnogo je priča i legendi o maritozzu, ali čini se da je u nekom trenutku postojala tradicija koja je nalagala da mladići, prvog petka u ožujku, svojim odabranicama daruju maritozzo u kojeg su umetnuli zaručnički prsten ili zlatni predmet.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog budućih muževa koji su ovu slasticu poklanjali svojim zaručnicama, vjerojatno dolazi i naziv jer maritozzo dolazi od talijanske riječi marito koja znači muž.
Maritozzo od rogača s kremom od naranče
Tradicionalnu rimsku poslasticu glavni je pekar Nikša Mandić prvi put probao prije nekoliko godina u Rimu i odlučio je ponuditi u Zagrebu. Prva kombinacija okusa koju je osmislio bio je maritozzo od rogača s kremom od naranče, a s obzirom na polučeni uspjeh, tim Noel Bread&Delija s uzbuđenjem radi na novim okusima.
Peciva s dodatkom rogača se ujutro peku, režu, premazuju sirupom od naranče, gorkim džemom i kremom, a zatim dovršavaju s malo šećera u prahu i ušećerenom koricom naranče. Svaki maritozzo ima cijenu od 3.80 eura, a kako se u samo sat i pol proda više od šezdeset komada, jasno je da je ova slastica apsolutni hit.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?