Ljiljan a Bosanski
No Result
View All Result
  • Login
  • Home
  • World
  • Opinion
  • Economy
  • Business
  • Culture
  • Politics
  • Lifestyle

    Top 10 TV Shows to Binge Watch During Lockdown

    Working from home is the new normal as we combat the Covid-19

    Your Blonde Hair Needs These Purple Shampoos, For Sure

    The Most Outrageous Kim Khasyian Outfits of All Time

    Fun Things You Should Do for Yourself During Self-Quarantine

    How Do You Find Love When You’re Stuck at Home?

    Trending Tags

    • COVID-19
    • Donald Trump
    • Pandemic
    • Bill Gates
    • Corona Virus
  • Tech
PRICING
SUBSCRIBE
  • Home
  • World
  • Opinion
  • Economy
  • Business
  • Culture
  • Politics
  • Lifestyle

    Top 10 TV Shows to Binge Watch During Lockdown

    Working from home is the new normal as we combat the Covid-19

    Your Blonde Hair Needs These Purple Shampoos, For Sure

    The Most Outrageous Kim Khasyian Outfits of All Time

    Fun Things You Should Do for Yourself During Self-Quarantine

    How Do You Find Love When You’re Stuck at Home?

    Trending Tags

    • COVID-19
    • Donald Trump
    • Pandemic
    • Bill Gates
    • Corona Virus
  • Tech
No Result
View All Result
Ljiljan a Bosanski
No Result
View All Result
Home RECEPTI

Ovladavanje umijećem stir-frya: Vodič za početnike

neolucky by neolucky
January 18, 2023
Reading Time: 3 mins read
0
Ovladavanje umijećem stir-frya: Vodič za početnike

RELATED POSTS

Pet recepata za super doručak sutra ujutro (slatke i slane opcije)

Za desetak dana završava lovostaj na srdele, budite spremni uz naše najbolje recepte

Lovac na pizze: Osječki Ventidue je definitivno vrhunska pizzerija

STIR-FRY je jednostavna tehnika pripreme jela koja potječe iz Kine, odakle se proširila u druge dijelove Azije, kao i na Zapad. Podrazumijeva prženje sastojaka u maloj količini vrlo vrućeg ulja dok se bacaju ili miješaju u woku. Izraz stir-fry je na engleskom jeziku skovao Yuen Ren Chao u knjizi How to Cook and Eat in Chinese (Kako kuhati i jesti na kineskom) iz 1945. godine, kako bi opisao tehniku koja se u Kini zove chǎo, a kod nas bi se mogla prevesti kao prženje uz stalno miješanje. Ova je tehnika slična sotiranju u zapadnoj kuhinji i često se koristi za pripremu kineske hrane.

Povijest

Znanstvenici vjeruju da se hrana u woku pripremala još prije 2000 godina, ali je wok svoj današnji oblik poprimio za vrijeme vladavine dinastije Ming (1368. – 1644.). Povijesno gledano, zbog visokih cijena ulja, stir-fry nije bila popularna metoda kuhanja sve do kasne dinastije Ming, kada si je veći broj ljudi mogao priuštiti ulje za kuhanje. Rani kineski imigranti su uveli ovu metodu u Sjedinjene Američke.

Od tamo se počela širiti svijetom. Jedna popularna američka kuharica je zabilježila da se u 1970-ima iznenada činilo da svi kupuju wok, a stir-fry je postala popularna metoda pripreme hrane jer je bila brza. Mnoge su obitelji imale poteškoća s uklapanjem obiteljskog obroka u svoje pretrpane rasporede, ali su otkrile da se stir-fry jela mogu pripremiti za samo petnaest minuta.

Prednosti stir-frya

Ova je tehnika pripreme hrane brza i učinkovita te omogućuje izradu obroka u samo nekoliko minuta. Također se smatra zdravom metodom termičke obrade jer omogućuje zadržavanje boje, teksture i nutritivne vrijednosti sastojaka.

Studija koju su proveli istraživači na Odsjeku za znanost o hrani i nutricionizam na kineskom Sveučilištu Zhejiang usporedila je učinke kuhanja u vodi, kuhanja na pari i prženja uz stalno miješanje na izdancima bambusa. Uzimajući u obzir ukupno zadržavanje antioksidansa, studija je zaključila da je stir-fry metoda, kada su u pitanju izdanci bambusa, najbolja.

Tehnika prženja uz stalno miješanje

Stir-fry je svestrana i zdrava tehnika kuhanja koja je savršena za zaposlene kućne kuhare. Wok je tradicionalni alat koji se koristi za pripremu stir-fry jela, ali svaka velika i duboka tava može poslužiti. Važno je odabrati tavu s ravnim dnom i visokim stranicama kako bi se sastojci mogli lako bacati ili miješati.

Najvažnije je zapamtiti da se prženje odvija brzo i sve mora pripremiti unaprijed. Nema rezanja nečega u zadnji čas i visoka temperatura prženja zahtijeva vašu punu pozornost. Za najbolje rezultate je ključno pripremiti i sastojke i radni prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira koristite li wok ili veliku tavu, pomoću ove metode možete napraviti ukusna jela u samo nekoliko minuta. Pa zašto ne biste probali i unijeli malo raznolikosti u svoj kuharski repertoar?

Pikantna stir-fry govedina s paprikom

Stir fry

Svinjetina u woku sa začinskim biljem, povrćem i rižom

Ramstek na trakice s narančom i sezamom

Stir-fry svinjetina s rezancima

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Buy JNews
ADVERTISEMENT
ShareTweetPin
neolucky

neolucky

Related Posts

RECEPTI

Pet recepata za super doručak sutra ujutro (slatke i slane opcije)

February 7, 2023
Za desetak dana završava lovostaj na srdele, budite spremni uz naše najbolje recepte
RECEPTI

Za desetak dana završava lovostaj na srdele, budite spremni uz naše najbolje recepte

February 7, 2023
Lovac na pizze: Osječki Ventidue je definitivno vrhunska pizzerija
RECEPTI

Lovac na pizze: Osječki Ventidue je definitivno vrhunska pizzerija

February 7, 2023
Zagrebački kafić u ponudu uveo deterdžent za odjeću, soja sos i ocat u rinfuzi
RECEPTI

Zagrebački kafić u ponudu uveo deterdžent za odjeću, soja sos i ocat u rinfuzi

February 7, 2023
Jesu li izgrebane tave s neprianjajućim premazom opasne za korištenje?
RECEPTI

Jesu li izgrebane tave s neprianjajućim premazom opasne za korištenje?

February 7, 2023
Aquafaba je čudesni veganski sastojak koji redovito bacamo niz odvod
RECEPTI

Aquafaba je čudesni veganski sastojak koji redovito bacamo niz odvod

February 6, 2023
Next Post
Lovac na pizze u Vukovaru: “Zbog lokacije mi je ova pizzeria prolazila ispod radara”

Lovac na pizze u Vukovaru: "Zbog lokacije mi je ova pizzeria prolazila ispod radara"

Ušećereni đumbir: Jednostavan recept za zdrav i ukusan slatkiš

Ušećereni đumbir: Jednostavan recept za zdrav i ukusan slatkiš

Recommended Stories

Dodik ne razumije poziv Evropskog parlamenta da ga se sankcioniše

Dodik ne razumije poziv Evropskog parlamenta da ga se sankcioniše

January 19, 2023
Vlasti se spore dok privatnici krče šumu i zidaju na Bjelašnici

Vlasti se spore dok privatnici krče šumu i zidaju na Bjelašnici

December 27, 2022
Pas prvi put osjetio pokrete nerođene bebe pa vlasnike rastopio reakcijom

Pas prvi put osjetio pokrete nerođene bebe pa vlasnike rastopio reakcijom

November 14, 2022

Popular Stories

  • Leo je pas koji preokreće očima i izgleda kao da mu sve ide na živce

    Leo je pas koji preokreće očima i izgleda kao da mu sve ide na živce

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Carbage run: Pogledajte kakve su olupine na četiri kotača prošle Hrvatskom

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • VIDEO Ovako se vozi Toyota GR Yaris

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Evo na što trebate misliti ako putujete s mačkom u avionu

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • CIK potvrdio rezultate opštih izbora u BiH

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Ljiljan a Bosanski

We bring you the best Premium WordPress Themes that perfect for news, magazine, personal blog, etc. Visit our landing page to see all features & demos.

LEARN MORE »

Recent Posts

  • Zašto je Turska podložna zemljotresima?
  • Snimci dronom pokazuju razmjere uništenja nakon zemljotresa
  • Zemljotres u Turskoj i Siriji: Strah od konačnog broja

Categories

  • AUTO
  • BOSNA I HERCEGOVINA
  • Business
  • CAZINSKA KRAJINA
  • CIN ČLANCI
  • Culture
  • Economy
  • Health
  • Lifestyle
  • LJUBIMCI
  • MAME
  • Opinion
  • Politics
  • RECEPTI
  • SVIJET
  • Tech
  • Travel
  • Uncategorized
  • World

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Home
  • Subscription
  • Category
    • Business
    • Culture
    • Economy
    • Lifestyle
    • Health
    • Travel
    • Opinion
    • Politics
    • Tech
    • World
  • Landing Page
  • Buy JNews
  • Support Forum
  • Pre-sale Question
  • Contact Us

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?