STIR-FRY je jednostavna tehnika pripreme jela koja potječe iz Kine, odakle se proširila u druge dijelove Azije, kao i na Zapad. Podrazumijeva prženje sastojaka u maloj količini vrlo vrućeg ulja dok se bacaju ili miješaju u woku. Izraz stir-fry je na engleskom jeziku skovao Yuen Ren Chao u knjizi How to Cook and Eat in Chinese (Kako kuhati i jesti na kineskom) iz 1945. godine, kako bi opisao tehniku koja se u Kini zove chǎo, a kod nas bi se mogla prevesti kao prženje uz stalno miješanje. Ova je tehnika slična sotiranju u zapadnoj kuhinji i često se koristi za pripremu kineske hrane.
Povijest
Znanstvenici vjeruju da se hrana u woku pripremala još prije 2000 godina, ali je wok svoj današnji oblik poprimio za vrijeme vladavine dinastije Ming (1368. – 1644.). Povijesno gledano, zbog visokih cijena ulja, stir-fry nije bila popularna metoda kuhanja sve do kasne dinastije Ming, kada si je veći broj ljudi mogao priuštiti ulje za kuhanje. Rani kineski imigranti su uveli ovu metodu u Sjedinjene Američke.
Od tamo se počela širiti svijetom. Jedna popularna američka kuharica je zabilježila da se u 1970-ima iznenada činilo da svi kupuju wok, a stir-fry je postala popularna metoda pripreme hrane jer je bila brza. Mnoge su obitelji imale poteškoća s uklapanjem obiteljskog obroka u svoje pretrpane rasporede, ali su otkrile da se stir-fry jela mogu pripremiti za samo petnaest minuta.
Prednosti stir-frya
Ova je tehnika pripreme hrane brza i učinkovita te omogućuje izradu obroka u samo nekoliko minuta. Također se smatra zdravom metodom termičke obrade jer omogućuje zadržavanje boje, teksture i nutritivne vrijednosti sastojaka.
Studija koju su proveli istraživači na Odsjeku za znanost o hrani i nutricionizam na kineskom Sveučilištu Zhejiang usporedila je učinke kuhanja u vodi, kuhanja na pari i prženja uz stalno miješanje na izdancima bambusa. Uzimajući u obzir ukupno zadržavanje antioksidansa, studija je zaključila da je stir-fry metoda, kada su u pitanju izdanci bambusa, najbolja.
Tehnika prženja uz stalno miješanje
Stir-fry je svestrana i zdrava tehnika kuhanja koja je savršena za zaposlene kućne kuhare. Wok je tradicionalni alat koji se koristi za pripremu stir-fry jela, ali svaka velika i duboka tava može poslužiti. Važno je odabrati tavu s ravnim dnom i visokim stranicama kako bi se sastojci mogli lako bacati ili miješati.
Najvažnije je zapamtiti da se prženje odvija brzo i sve mora pripremiti unaprijed. Nema rezanja nečega u zadnji čas i visoka temperatura prženja zahtijeva vašu punu pozornost. Za najbolje rezultate je ključno pripremiti i sastojke i radni prostor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bez obzira koristite li wok ili veliku tavu, pomoću ove metode možete napraviti ukusna jela u samo nekoliko minuta. Pa zašto ne biste probali i unijeli malo raznolikosti u svoj kuharski repertoar?
Pikantna stir-fry govedina s paprikom
Stir fry
Svinjetina u woku sa začinskim biljem, povrćem i rižom
Ramstek na trakice s narančom i sezamom
Stir-fry svinjetina s rezancima
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?