PROLJETNE rolice su popularna grickalica i predjelo tipično za kinesku kuhinju, kao i kuhinje zemalja jugoistočne Azije. Vrsta omota, nadjeva, tehnika pripreme koja se koristi, kao i naziv, znatno se razlikuju unutar ovog velikog područja, ovisno o kulturi regije.
U kineskoj kuhinji proljetne rolice su slane rolice s nadjevom od kupusa i drugog povrća unutar tanko zamotanog cilindričnog tijesta, a popularne su i mesne varijante, osobito sa svinjetinom. U kontinentalnoj Kini se obično jedu tijekom Proljetnog festivala, otkuda potječe i naziv. Od odabira pravog omota do pripreme nadjeva i tehnika prženja, imamo sve informacije koje su vam potrebne da pripremite hrskave i potpuno neodoljive proljetne rolice.
Odabir omota
Jedan od najvažnijih čimbenika u izradi izvrsnih proljetnih rolica je korištenje pravog omota, to jest tankog tijesta. Ono što vam treba je pšenična verzija omota za proljetne rolice, no može se naći uglavnom u specijaliziranim trgovinama. Mnogo je deblja i neprozirnija od rižinog papira te je pogodna za sve vrste termičke obrade.
Rižin papir je sastojak koji potječe iz Vijetnama, priprema se od mješavine rižinog brašna i brašna tapioke i može se dugo čuvati izvan hladnjaka. U početku ima suhu i krutu teksturu, poput papira koji je gotovo proziran, ali se magično pretvara u savitljiv i ukusan sastojak nakon što se nakratko uroni u vodu. Rolice od rižinog papira su izvrsne za jela koja se ne kuhaju, prirodno su bez glutena i prikladne za vegane.
Ako ne možete pronaći to tijesto koje se inače koristi baš za proljetne rolice, a vrlo često ćete ga moći pronaći samo u azijskim trgovinama hranom, kore za savijače mogu biti dobra alternativa, a možete i pripremiti tanko tijesto za palačinke te ga pržiti dok ne postane hrskavo.
Eksperimentiranje s nadjevima
Postoji bezbroj opcija za punjenje proljetnih rolica i zabavno je eksperimentirati s različitim kombinacijama kako biste pronašli nadjev koji vam najviše odgovara. Možete koristiti više vrsta mesa ili eksperimentirati samo s povrćem. Uobičajene ideje za punjenje mogu uključivati svinjetinu, junetinu, tofu i razno povrće poput kupusa, mrkve, paprike i klica graha.
Kada je riječ o pripremi sastojaka za nadjev, važno ih je pravilno pripremiti i začiniti. Povrće treba sitno nasjeckati i blanširati ili popržiti kako bi zadržalo hrskavost, a meso i plodove mora treba pravilno pripremiti tako da ostanu mekani. Smjesu za nadjev obavezno začinite i s malo soli i šećera kako biste pojačali sve okuse.
Sastavljanje rolica
Nakon što ste odabrali sastojke za punjenje, vrijeme je za sastavljanje proljetnih rolica. Važno je koristiti pravu količinu nadjeva i pravilno zatvoriti rubove omota. Prekomjerno punjenje će otežati njihovo zatvaranje i moglo bi uzrokovati pucanje tijekom prženja. Za najbolje rezultate jednostavno premažite malo vode po rubovima omota prije nego što ga čvrsto smotate.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za lakšu, osvježavajuću opciju, možete pripremiti proljetne rolice na vijetnamski način, zamotane u vlažni rižin papir i poslužene hladne. Mogu se puniti raznim sastojcima kao što su škampi, piletina, tofu ili povrće, a savršena su opcija za toplije dane.
Tehnike prženja
Ako se odlučite pržiti svoje proljetne rolice, za najbolje rezultate je važno koristiti pravo ulje i održavati odgovarajuću temperaturu. Preporučujemo korištenje ulja s visokom točkom dimljenja, poput suncokretovog ulja ili ulja od kikirikija, koje bi trebalo zagrijati na temperaturu od 190 °C. Proljetne rolice bi izvana trebale biti zlatnosmeđe i hrskave te vam ne smiju zagorjeti ili upiti previše ulja.
Dodatni savjeti
Evo još nekoliko savjeta koje morate imati na umu dok pripremate proljetne rolice u vlastitoj kuhinji. Pripremite sve sastojke prije nego što počnete slagati rolice jer će tako cijeli proces biti mnogo lakši i učinkovitiji.
Ako pripremate veću količinu proljetnih rolica i ne planirate ih pržiti sve odjednom, dio uvijek možete zamrznuti pa ispeći kasnije. Jednostavno ih u jednom sloju poslažite na pladanj i zamrznite dok ne očvrsnu, a zatim prebacite u vrećicu koja se može zatvoriti. Kada ste ih spremni pržiti, ne morate ih prethodno odmrzavati, jednostavno ih stavite u vruće ulje i pržite dodatnu minutu ili dvije.
Proljetne rolice možete ispeći i u pećnici. Jednostavno ih premažite s malo ulja i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C između 10 i 12 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave.
Proljetne rolice su iznimno zadovoljavajuće jelo koje će sigurno biti hit među raznolikom publikom i nadamo se da su vam ovi savjeti dali malo inspiracije da ih pripremite u vlastitoj kuhinji. Mogućnosti su beskrajne, stoga se zabavite i uživajte u domaćim proljetnim rolicama! Sretno kuhanje!
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?