PILEĆA juha je s nama dugo, dugo vremena i već se dugi niz stoljeća smatra narodnim lijekom za liječenje simptoma prehlade i srodnih stanja. Ljudi u njoj uživaju još od pripitomljavanja peradi koje se dogodilo u jugoistočnoj Aziji prije desetak tisuća godina, a od tada u njoj uživaju u raznim kulturama diljem svijeta i svaka joj kultura dodaje svoje jedinstvene okuse i sastojke.
Znamo da su i stari Grci imali svoju verziju pileće juhe, za koju su vjerovali da posjeduje ljekovita svojstva, a u novijoj židovskoj tradiciji pileća juha s knedlama se često naziva “penicilin”.
Volite li pileću juhu ili ne, neporecivo je da je ovo jelo ušlo u srca ljudi diljem svijeta kao jedan od glavnih utješnih obroka za hladne, kišne i bolesničke dane, pa tako i u sjevernoj Hrvatskoj, ajngemahtec, jednostavna, ali bogata pileća juha s puno povrća i noklicama od griza, ima status univerzalnog kućnog lijeka.
Postoji veliki broj različitih načina u kojima možete uživati u ovom izdašnom i zasitnom obroku, bez obzira na to volite li jednostavnu bistru juhu s rezancima ili neku od složenijih verzija s raznim povrćem i začinskim biljem – za svakoga postoji recept!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pileća juha s rezancima
Za pripremu pileće juhe s rezancima će vam trebati pileći temeljac, kuhana i nasjeckana pileća prsa, mrkva narezana na kockice, celer narezan na kockice, sitno nasjeckani luk, malo usitnjenog češnjaka, majčina dušica, lovorov list, sol, papar i domaći rezanci s jajima.
Prvo u velikom loncu pomiješajte pileći temeljac, nasjeckanu piletinu, mrkvu, celer, luk, češnjak, majčinu dušicu i lovorov list. Zakuhajte na jakoj vatri, zatim smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta, ili dok povrće ne omekša. Uklonite lovorov list i bacite ga.
Zatim u lonac dodajte rezance i kuhajte prema uputama na pakiranju. Na kraju juhu prema vlastitom ukusu začinite solju i paprom i poslužite vruću, ukrašenu svježim začinskim biljem. Detaljan recept se nalazi OVDJE.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?