Close

Kako ishranu prilagoditi vrelim ljetnim danima - OVAKO

SuperUser Account 0 Article rating: No rating

Kako ishranu prilagoditi vrelim ljetnim danima - OVAKO

Donosimo ideje!

Belma Miskic

Stiglo nam je ljeto, a sa njim i pregršt sunčanih dana i neizbježan porast temperature. S nestrpljenjem očekujemo već dugo planirani godišnji odmor. Energetska potrošnja više nije ista kao u prethodnim mjesecima, fizička aktivnost nam je drugačija, a samim tim i potrebe našeg organizma. Ishrana je glavni faktor koji utiče na naše zdravlje i raspoloženje. Uravnoteženi obroci nam daju prijeko potrebnu energiju za cijeli dan, a uz pravilnu ishranu osigurali smo sebi dobro raspoloženje, hidriranost i dobru probavu.

Kada govorimo o hrani tokom ljeta, sigurno nećemo pomisliti na dugotrajno stajanje pored šporeta, dok nešto dinstamo, pržimo ili pečemo. To radije činimo tokom zimskih dana. Ljeti nekako uvijek tragamo za receptima čija je priprema brza i nije zahtijevna, a da su istovremeno ukusni, hranjivi i lako probavljivi. Bijelo meso je neizostavan sastojak kao izvor visokokvalitetnih bjelančevina i odličan izvor proteina. Bogato je mineralima poput željeza, bakra, cinka, kao i vitaminom B12. Pileće meso će ojačati vašu formu i održaće vašu fit liniju.

Fit sendviči

Topli ili svježi, sendviči su uvijek dobrodošli kao doručak, obrok na poslu ili predah u prirodi. Da biste bili sigurni da jedete zdravo i kvalitetno, sendvič pripremite sami. Odaberite svježe sastojke provjerenog kvaliteta, i ukoliko su domaće kontrolisane proizvodnje, budite sigurni da ćete uživati u zdravom i proteisnkom obroku koji će svakako uticati na efikasnost obavljanja vaših dnevnih aktivnosti. Pileća prsa u omotaču ili pileća prsa delikates sa pažljivo biranim komadima najkvalitetnijeg pilećeg mesa brenda OVAKO, biće savršen dodatak vašem sendviču. A OVAKO rezani program će vaš obrok učiniti još jednostavnijim za pripremu.

Fit salate

Kao idealan ljetni obrok u vrelim ljetnim danima, salate su zdrav i lagan obrok koji će nas zasititi i dati nam svu potrebnu energiju. Idealno je kada salatu čine svi sastojci koje volimo i kada je začinjena baš po našoj mjeri. Zato je najbolje da je pripremimo sami bilo da je planiramo za ručak na poslu ili laganu večeru kod kuće. Kako bi vam ova salata obezbijedila unos proteina bez imalo masnoće, dodajte kockice preukusnog OVAKO delikatesnog dimljenog pilećeg filea pravljenog po tradicionalnom receptu za najveće gurmane i sladokuse.

Izvor:Radiosarajevo.ba

Tinejdžerka iz Irana: Lijepo mi je u BiH, idem u školu, družim se, pjevam

SuperUser Account 0 Article rating: No rating

Tinejdžerka iz Irana: Lijepo mi je u BiH, idem u školu, družim se, pjevam

Tužne priče sa granice

Belma Miskic

„Sretna sam kada pjevam. Dok sam bila u Grčkoj, išla sam u školu ali nisam je voljela jer nas nisu ništa učili. Ali ovdje rado idem u školu jer imam šta da naučim. Ovdje učimo o brojevima, bojama, učimo slova“, priča nam djevojčica Maya, rođena u Iranu, a trenutno smještena u privremenom prihvatnom centru Ušivak kraj Sarajeva.

Maya ima petnaest godina, a prije tri godine napustila je Iran, svoju domovinu. Od tada sa roditeljima i mlađom sestrom putuje prema zapadnoj Evropi. Kaže da joj je lijepo u BiH. Redovno odlazi u školu, a nakon nastave ima priliku za druženje i slobodne aktivnosti. Razgovara s vršnjakinjama, gleda filmove i surfa internetom.

„U drugim zemljama mogla sam se samo igrati s malom djecom. Zvali su me da se igram s njima, ali nisam željela. Ali ovdje nas ima mojih godina i to mi se sviđa. Lakiramo nokte, uređujemo frizure, igramo odbojku ili tae-bo. Ponekad slušamo muziku. Volim korejske filmove. Ima jedan film u kojem su mačka i djevojčica. I ja se igram s macama, volim mačke i pse.“

Sva djeca svijeta žele odrastati slobodno, pjevati, širiti znanja, sklapati prijateljstva, živjeti mladost punim plućima. Ali svijet je ponekad nepravedan prema djevojčicama i djevojkama. U nekim kulturama i danas se krše njihova elementarna prava, od uskraćenog ili otežanog pristupa obrazovanju, do rizika od prisilnih brakova, porodičnog nasilja i podređenog položaja u porodici.

Po saznanjima organizacije Save the Children, imati djevojčicu, za mnoge roditelje iz raznih zemalja svijeta može predstavljati i dodatni razlog za odluku odluku o migraciji. Put ka krajnjojh destinaciji nerijetko traje nekoliko godina – a to je period odrastanja koje djevojčice provode u pokretu.

Po podacima IOM-a, oko 3% osoba u pokretu koje borave u Bosni i Hercegovni čine djevojčice. Najčešće putuju sa svojim porodicama, a za vrijeme boravka u našoj zemlji imaju mogućnost smještaja i podrške u privremenim prihvatnim centrima Borići u Bihaću i Ušivak kraj Sarajeva.

Iskustva koja su mnoge djevojčice u pokretu imale ranije, uklučivala su, između ostalog i nemogućnost da izlaze iz svojih soba zbog prisustva drugih muškaraca, uskraćivanje dozvole da pohađaju školu, traumatične događaje u pokušajima prelaska granice, neprihvaćanje ili strah od drugih kultura, navodi se u izvještaju organizacije Save the Children iz 2019 godine.

Kulturna medijatorica iz prihvatnog centra Borići Amira Šarić iz IOM-ove partnerske organizacije Bosnia Herzegovina Women's Initiative, pojašnjava da u odgajanju djevojčica u pojedinim kulturama postoje patrijarhalni obrasci. Nažalost, česti su slučajevi da i kada se porodica odluči na migraciju, ta nepisana pravila traju i dalje.

„Možemo reći da su odgajane u patrijarhalnom društvu gdje vodeću ulogu ima muškarac. Ako nije u pitanju roditelj, otac, onda je u pitanju brat. Za bilo koje pitanje koje se tiče djevojke pitaju se oni. Pa čak i kad je u

Porasle cijene zlata nakon najave G7 o zabrani uvoza iz Rusije

SuperUser Account 0 Article rating: No rating

Porasle cijene zlata nakon najave G7 o zabrani uvoza iz Rusije

Više u nastavku

Belma Miskic

Cijene zlata porasle su danas nakon što je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio da će SAD i druge vodeće privrede iz grupe G7 zabraniti uvoz zlata iz Rusije. Na fizičkom tržištu cijena zlata porasla je 0.6 posto, na 1838,87 dolara po unci. U terminskim ugovorima na američkom tržištu zlatom se trgovalo po 0.5 posto višoj cijeni, od 1840,40 dolara po unci.

Britanija, SAD, Kanada i Japan odlučili su na sastanku grupe sedam vodećih privreda svijeta G7 zabraniti uvoz ruskog zlata u novom paketu sankcija Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu. Izvoz zlata drugi je najveći izvor prihoda za Rusiju, koja godišnje proizvodi 350 do 380 tona plemenitog metala.

Predsjednik Europskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) bio je u nedjelju oprezan u razgovorima o zabrani uvoza ruskog zlata. "Što se tiče zlata, spremni smo razgovarati o detaljima i utvrditi je li moguće ciljati zlato tako da se nanese šteta ruskoj privredi i da ne stradamo mi sami - rekao je Mišel.

EU planira do kraja godine zabraniti uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, ali iznijela je primjedbe na američku inicijativu da se ograniče cijene nafte kako bi se smanjili ruski prihodi od prodaje crnog zlata.

Cjenovni plafon uspostavio bi se ograničavanjem ili zabranom osiguranja ili finansiranja pošiljki ruske nafte iznad određenog iznosa. To bi spriječilo učinke prelijevanja visokih cijena na zemlje s niskim dohotkom, koje muku muče s visokim troškovima hrane i energije. Mišel je rekao da će čelnici G7 razgovarati o tehničkom mehanizmu koji bi ograničio cijene nafte preko usluga u sektoru i osiguranja izvoza.

Izvor:Avaz.ba

Šest opasnih psiholoških navika koje ubijaju vaše samopouzdanje

SuperUser Account 0 Article rating: No rating

Šest opasnih psiholoških navika koje ubijaju vaše samopouzdanje

Vrijedi pročitati

Belma Miskic

Da li se fokusirate na to da udovoljite drugima umjesto na svoje snove? Najbolji način da se osjećate bolje sa samim sobom jeste da zapazite automatske mentalne i emocionalne navike koje vam odmažu u životu, a onda da pronađete one načine koji vas osnažuju, piše BIZLife.

U tekstu možete pronaći rješenja kako da prevaziđete šest glavnih prepreka do sreće, uspjeha, i samopouzdanja, piše PsychologyToday.

Osjećaj krivice

“Pojedi svu hranu iz tanjira, djeca u Africi nemaju šta da jedu.”, “Ja rintam od posla da bi ti imao šta da obučeš, a ti se žališ?”, “U moje vrijeme…”, sve su ovo dobro poznate rečenice. Čini se da je krivica – emocija koju smo često osjećali u djetinjstvu. Kao odrasli, ove poruke smo pretvorili u osjećaje da nismo uradili dovoljno. Krivica je korisna, na primjer, kada razmišljamo da li smo uradili nešto da povrijedimo druge. Ali, suviše krivice koju osjećate može da obogalji i da vas liši da uživate u životu. Učite iz grešaka i osjećajte se vrijednima zbog svih dobrih stvari koje vam život daje.

Osjećaj da stalno griješite

Kada gledate kroz stakla neuspjeha, to će uticati na vas tako što nećete primjetiti svoje uspjehe. I ovakav način razmišljanja ima korijene u djetinjstvu, tj. odrastanje sa suviše kritičnim roditeljima. Takođe, može da bude rezultat razočarenja kao što su – razvod, veliki dug, nemanje posla…  Nove mogućnosti su da krenete iz početka, i date sebi šansu da naučite iz ranijih grešaka.

Vi ste perfekcionist

Ako ste sami sebi najveći kritičar, vi ste najvjerovatnije perfekcionist. Istraživanja pokazuju da su perfekcionisti skloniji depresiji, anksioznosti, pa čak i samoubistvu. Poenta je da volite sebe i kada pogriješite, jer niko ne može stalno da bude dobar u bilo čemu što radi. Da biste se “spasili” od krute samokritike, izbacite “treba da…” i crno-bijeli pogled na svijet. Dajte sebi šansu da pokušate. Prekinite da gledate greške kao katastrofu. Postavite granice da završite posao, nemojte stalno provjeravati i preispitivati to što radite. Uvijek gledajte širu sliku.

Stalno žaljenje za nečim

Žaljenje za nečim je negativno stanje koje uključuje krivicu za loš ishod, osjećaj gubitka I tuge za onim što je moglo da bude. Žaljenje može da bude dobro ukoliko je konstruktivno – iz njega nešto naučite, ili vas natjera da u sadašnjosti promijenite nešto. Ako ste zavisni od nečega (slatkiša, alkohola) žaljenje može da vas natjera da ostavite lošu naviku. Ali što manje mogućnosti postoji da promijenite situaciju, veće su šanse da se žaljenje pretvori u hronično beznadežno mozganje i mentalno iscrpljivanje. Kada u glavi ponavljamo iznova neku neprijatnu situaciju, to izaziva veliki stres. Da biste ovo izbjegli, koristite strategije koje će vam pomoći da se fokusirate na sadašnje trenutke.  Tome u prilog ide i citat: “Svakog dana ponovo se rađamo. Ono što danas radimo je najbitnije.”

Stalno upoređivanje sa drugima

Predstavnički dom PSBiH usvojio principe Budžeta institucija BiH za 2022. godinu

SuperUser Account 0 Article rating: No rating

Predstavnički dom PSBiH usvojio principe Budžeta institucija BiH za 2022. godinu

Više u nastavku

Belma Miskic

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je principe i usvojio je Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu u prvom čitanju, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. 

Od tog momenta počeo je teći rok za amandmansku fazu, a kako je dogovoreno na početku rasprave o prijedlogu ovog zakona, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma će održati sjednicu na kojoj će razmatrati predloženi budžet u drugom čitanju i dostavi izvještaj Predstavničkom domu, koji će ga na današnjoj sjednici razmatrati i u drugom čitanju i izjašnjavati se o njemu.

Za budžet u prvom čitanju je glasalo 20 poslanika, četiri su bila protiv i četiri su bila suzdržana.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je početkom juna usvojilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, koji je upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Nacrtom budžeta za 2022. godinu se, između ostalog, prioritetno podržavaju nastavak reformi u vezi s ispunjavanjem uvjeta za Evropsko partnerstvo, provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), osiguranje sredstava za finansiranje Općih izbora 2022. godine, kao i za provođenje višegodišnjih projekata budžetskih korisnika.

Predsjedništvo BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, s izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH.

- Dok god neko od rukovodilaca i članova Vijeća ministara ne završi u zatvoru nastavit će se uobičajena praksa slobodnog ponašanja, rada bez odgovornosti prema ovom domu - rekao je poslanik Jasmin Emrić (NES), aludirajući na činjenicu da se o budžetu raspravlja krajem juna.

Poslanik Nermin Nikšić (SDP BiH) je rekao da su poslanici dovedeni pred svršen čin i da je izbor poslanika da ostanemo bez budžeta ili da svjesni mana, da se ne igra predlaganjem amandmana i da se usvoji.

Mira Pekić (PDP) je poručila da nema smisla da nema povećanja budžeta uprkos tome što se povećavaju prihodi od poreza.

- Ja sam jedan od onih što je govorio da se preko reda treba dobiti kandidatski status, a kako ga dobiti kada mi ključni dokument (budžet) ne možemo usvojiti. Usvajamo ga ili godinu kasnije ili na pola tekuće - rekao je Zukan Helez (SDP).

Izvor:Avaz.ba

RSS
1345678910Last
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2022 by My Website
Back To Top